HΠΑ: Ιστορική πρόταση Ομπάμα για κλιματική αλλαγή

Το σχέδιο προβλέπει την μείωση της εκπομπής CΟ2 κατά 30% ως το 2030. Οι πολιτείες θα αποφασίζουν τις πολιτικές με τις οποίες θα επιτύχουν τον στόχο. Στα $8,8 δισ. ετησίως το κόστος και στα $84 δισ. τα οφέλη. Εύσημα από ΕΕ και κριτική από Ρεπουμπλικάνους.

HΠΑ: Ιστορική πρόταση Ομπάμα για κλιματική αλλαγή

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε στην πιο σημαντική μέχρι στιγμής κίνηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την κατάθεση πρότασης για την ρύθμιση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου από μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Όπως μεταδίδουν οι FT, η κυβέρνηση θέλει ως το 2030 να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από μονάδες παραγωγής ενέργειας κατά 30% από τα επίπεδα του 2005.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ανέφερε πως οι στόχοι για τις περικοπές εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα αντιστοιχούν σε μια εξουδετέρωση της μόλυνσης από τα δύο τρίτα των αυτοκινήτων και φορτηγών στη χώρα. Με βάση την πρόταση, η οποία δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, κάθε πολιτεία θα αποφασίσει πως θα επιτύχει τους στόχους, με την μετακίνηση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε την πρωτοβουλία του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, ως ένα θετικό βήμα για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο δέχθηκε πυρά από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν καταψηφίσει νομοσχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγές στο Κογκρέσο.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει να κάνει με θέματα όπως η εξαφάνιση της πολικής αρκούδας ή το λιώσιμο των πάγων. Πρόκειται για την προστασία της υγείας μας και των σπιτιών μας. Πρόκειται για την προστασία των τοπικών οικονομιών και των θέσεων εργασίας» ανέφερε σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής της EPA, Τζίνα Μακάρθι.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος από την εφαρμογή του σχεδίου υπολογίζεται στα $8,8 δισ. ετησίως ως το 2030, ενώ οφέλη υπολογίζονται συνολικά στα $84 δισ. Τα $59 δισ. θα προέλθουν από την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ως το 2020 το σχέδιο θα δημιουργήσει 28.000 θέσεις εργασίας στην παραγωγή ενέργειας και 78.000 στην ενεργειακή απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v