Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Επιβραδύνεται η μεταποίηση - Στο 52,2 ο ΡΜΙ

Κατεβάζει ταχύτητα η ευρωπαϊκή μεταποίηση. Επιβράδυνση στη Γερμανία, ενώ η Γαλλία βυθίζεται και πάλι σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων. Τι συνεπάγεται αυτό για τις κινήσεις της ΕΚΤ.

ΕΕ: Επιβραδύνεται η μεταποίηση - Στο 52,2 ο ΡΜΙ

Δυσμενέστερα των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύονται τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή μεταποίηση. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ  για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, αγγίζοντας το 52,2 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 52,5. Τον προηγούμενο μήνα, ο ΡΜΙ μεταποίησης βρισκόταν στο 53,4. Η γερμανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, ενώ η Γαλλία βυθίζεται και πάλι σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων μετά από δύο μήνες επέκτασης.

«Η υποχώρηση στον ΡΜΙ μεταποίησης το Μάιο αναπόφευκτα θα εντείνει τα προβλήματα για τους αξιωματούχους που θα πρέπει να παράσχουν νέα, ουσιαστική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης και να αποτρέψουν την απειλή αποπληθωρισμού» δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία υπάρχουν προσδοκίες χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Η γερμανική μεταποίηση επεκτάθηκε το Μάιο με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 52,3 από 54,1 τον Απρίλιο. Βρίσκεται σε επέκταση επί 11 συνεχείς μήνες.

Στη Γαλλία παράλληλα, εξανεμίζεται η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί μετά από δύο συνεχείς μήνες επέκτασης δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ υποχώρησε το Μάιο στο 49,6 από 51,2 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν ακόμη χαμηλότερα, στο 49,3. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v