Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Προειδοποιεί για φούσκες στις αγορές

Το κυνήγι των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να δημιουργήσει νέες φούσκες στις αγορές, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι κίνδυνοι από την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και την βιωσιμότητα του χρέους.

ΕΚΤ: Προειδοποιεί για φούσκες στις αγορές

Οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης είναι περιορισμένες το τελευταίο εξάμηνο και οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια κρίση συνεχίζουν να υποχωρούν, αναφέρει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία της έκθεση για την δημοσιονομική σταθερότητα, στην οποία προειδοποιεί για την ανάδυση νέων κινδύνων.

Όπως τονίζει η κεντρική τράπεζα, δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι, ειδικά από την αυξανόμενη αναζήτηση για αποδόσεις σε διάφορες περιοχές και αγορές, εν μέσω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης και της απομάκρυνσης ορισμένων επενδυτών.

Η ΕΚΤ αναφέρει πως κατά τους επόμενους 18 μήνες τρείς κίνδυνοι αναδύονται για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Πρώτον, μια ξαφνική αντιστροφή της αναζήτησης για αποδόσεις.«Καθώς εντείνεται η αναζήτηση για υψηλές αποδόσεις, το ίδιο συμβαίνει και με τις ανησυχίες για την δημιουργία ανισορροπιών και την πιθανότητα μιας απότομης αναδίπλωσης των πρόσφατων επενδυτικών ροών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα τονίζει πως καθώς παραμένει το ενδεχόμενο μιας άτακτης προσαρμογής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι τράπεζες πρέπει να έχουν επαρκή «μαξιλάρια» για να την αντέξουν. 

Δεύτερον, η επανεμφάνιση των ανησυχιών για την βιωσιμότητα του κρατικού χρέους. 

Η κεντρική τράπεζα εκφράζει ανησυχία για το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας πως μπορεί να καταστεί μη βιώσιμο αν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Η ζήτηση για τα ομόλογα αυτά μπορεί να αποδειχτεί «ευμετάβλητη», τονίζει, προειδοποιώντας για αρνητικές επιπτώσεις από μια επιβράδυνση στην Κίνα ή μια κρίση στην Ουκρανία. 

Τρίτον, η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και οι πιέσεις στους ισολογισμούς, σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης. 

Η ΕΚΤ αναφέρει πως οι τράπεζες της ευρωζώνης συνεχίζουν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον χαμηλής κερδοφορίας ή ζημιών, με επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού σε ορισμένες χώρες. Πάνω από το 50% των τραπεζικών ομίλων της ευρωζώνης κατέγραψαν ζημίες στο δεύτερο μισό του 2013, καθώς οι υψηλές προβλέψεις επιβάρυναν τα κέρδη. 

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών είναι σημαντικός, δεδομένου του αδύναμου οικονομικού outlook. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v