Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοβότνι: Μας απασχολεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας δηλώνει ρητά πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιτρέψει αποσταθεροποίηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό. Ο διπλός κίνδυνος για την ευρωζώνη από τον παρατεταμένο χαμηλό πληθωρισμό.

Νοβότνι: Μας απασχολεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

Πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κάνουν λόγο για κίνδυνο αποπληθωρισμού, ενόψει της κρίσιμης συνόδου την επόμενη εβδομάδα. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο Έβαλντ Νοβότνι δηλώνει ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού ή στασιμότητας στην ευρωζώνη.

«Τώρα έχουμε το πρόβλημα του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που είναι ήδη σαφώς κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, του 2%» δήλωσε ο Νοβότνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι διπλό πρόβλημα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας εξήγησε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός αυξάνει σημαντικά το βάρος χρέους «και βεβαίως, οδηγεί τελικά σε αποπληθωρισμό καθώς αναβάλλονται οι καταναλωτικές αποφάσεις, αναβάλλονται οι επενδυτικές αποφάσεις, αποδυναμώνεται η ζήτηση".

«Ο χαμηλός πληθωρισμός "μπορεί να οδηγήσει σε μαζική στασιμότητα. Αυτό είναι θέμα που μας ανησυχεί αυτή την στιγμή» προειδοποίησε ο αυστριακός τραπεζίτης.  "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αποσταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό" δήλωσε συμπληρώνοντας πως τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα συζητήσει στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας θα βήματα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην επηρεάσει ο χαμηλός πληθωρισμός την οικονομική ανάπτυξη. Ερωτηθείς για τις πιθανότητες να υπάρξει μείωση επιτοκίων απάντησε: "Γίνεται μία συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v