Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όχι σε απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία λέει το Κίεβο

H ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε το Κίεβο να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ίδιου του λαού της Ουκρανίας, ενώ ο Πούτιν ζήτησε ειρηνικό διάλογο μεταξύ Κιέβου και περιφερειακών ηγετών. Όχι σε απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς δυτικούς μεσολαβητές λέει το Κίεβο.

Όχι σε απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία λέει το Κίεβο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας απέρριψε σήμερα τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με τη Ρωσία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς δυτικούς μεσολαβητές, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

"Οι αντίπαλοί μας έχουν υποστεί βαριές απώλειες, ενώ εμείς δεν υποστήκαμε καμιά", δήλωσε ο Αβάκοφ προσθέτοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών θα συνεχισθεί.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των αυτονομιστών στο γειτονικό Λουγκάνσκ καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, όπωςμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Νωρίτερα ο δήμαρχος του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Λουκιαντσένκο είχε δηλώσει πως σαράντα άνθρωποι, 38 μαχητές και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους εξεγερμένους για τον έλεγχο της πόλης.

"Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη. Σήμερα το πρωί, 31 άνθρωποι εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται, μεταξύ των οποίων τέσσερις κάτοικοι", πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι μάχες μαίνονταν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας εντός του περιβόλου του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Ο στρατός ανέπτυξε ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα και αλεξιπτωτιστές για να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στην ανατολική Ουκρανία και οι αυτονομιστές το είχαν καταλάβει αναίμακτα τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ υπογράμμισε μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο πως "αυτή τη στιγμή, η πραγματοποίηση διμερών διαπραγματεύσεων (ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία) απουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αδύνατη".

"Αν καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με τους Ρώσους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα σας εξαπατήσουν", είπε ο πρωθυπουργός την επομένη της εκλογής του φιλοδυτικού δισεκατομμυριούχου Πέτρο Ποροσένκο στην προεδρία της Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνομιλήσει με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και πως μια τέτοια συνάντηση μπορεί να οργανωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Η νομιμότητα του Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός της Ουκρανίας μετά τη διαφυγή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Φεβρουάριο και διατηρήθηκε στη θέση του από τον Ποροσένκο, ουδέποτε αναγνωρίσθηκε από τη Μόσχα.

 

Ρωσία: Τερματίστε τη «στρατιωτική επιχείρηση»

Νωρίτερα, ειρηνικό διάλογο μεταξύ του Κιέβου και των περιφερειακών ηγετών, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση, ζήτησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, σε συζήτηση που είχε με τον ιταλό πρόεδρο, ζήτησε να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα πρακτορεία RIA και Interfax, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως οι απειλές περί νέων κυρώσεων από τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας είναι γελοίες, ενώ σημείωσε πως δεν εξετάζεται επίσκεψη του επόμενου ουκρανού προέδρου, Ποροσένκο, στη Ρωσία.

H ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε το Κίεβο να σταματήσει αυτήν που χαρακτήρισε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ίδιου του λαού της Ουκρανίας και κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να διεξαγάγει έρευνα για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ, στα Ανατολικά.

«Αναμένουμε αντικειμενική και συνεκτική πληροφόρηση για αυτό (τις συγκρούσεις στο Ντονέτσκ) από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και από τις αρχές του Κιέβου - τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ίδιου του λαού του» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος του Ντονέτσκ Ολεξάντρ Λουκιαντσένκο συμβούλεψε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους μετά τις σφοδρές μάχες που εκτυλίχθηκαν μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίες είχαν θύματα πολίτες.

«Να προσέχετε τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να μην βγαίνετε από τα σπίτια σας εκτός αν είναι επείγον» είπε σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της δημοτικής αρχής.

«Αποφύγετε να πηγαίνετε στην περιοχή του αεροδρομίου και εάν είναι δυνατόν στον σιδηροδρομικό σταθμό», συνέχισε.

«Σημειώθηκαν σήμερα μάχες μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και υποστηρικτών της (αυτοανακηρυχθείσας) λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών», τόνισε ακόμη ο δήμαρχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τη σορό μιας γυναίκας να κείτεται σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό του Ντονέτσκ. Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου της.

Στηρίζει τον Ποροσένκο η Ουάσιγκτον

O φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο εξελέγη και επισήμως πρόεδρος της Ουκρανίας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Μιχάιλο Οχεντόβσκι.

«Δεν είναι απαραίτητο να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, εξελέγη νέος πρόεδρος της Ουκρανίας» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής.

Ο Ποροσένκο λάμβανε πάνω από το 54% των ψήφων κατά τα αποτελέσματα επί του 80% των εκλογικών τμημάτων.

Ο δισεκατομμυριούχος νίκησε ξεκάθαρα την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο που κατετάγη δεύτερη λαμβάνοντας μόλις το 13% των ψήφων.

Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στη Δύση, αλλά υποσχέθηκε επίσης να διεξαγάγει διάλογο με τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, κι επίσης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς τη Μόσχα.

«Η σταθερότητα στην ανατολική Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς την εκπροσώπηση της Μόσχας και τις συναντήσεις με την ηγεσία της Ρωσίας» είπε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας στις προσπάθειές του να οικοδομήσει μια «ενωμένη» Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, την ώρα που η εκλογική επιτροπή ανακοίνωνε τη νίκη του Πέτρο Ποροσένκο στις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

Η Ουάσιγκτον, εξήγησε ο Κέρι, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του νεοεκλεγέντος προέδρου και των Ουκρανών «να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον τους σε μια Ουκρανία περισσότερο ενωμένη, ασφαλή, ανεξάρτητη και ευημερούσα».

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν και απορρίπτουν τη ρωσική κατοχή και την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν με την Ουκρανία και με άλλες χώρες για να βρουν μια ειρηνική έξοδο από την κρίση» στις περιοχές που βρίσκονται στα Ανατολικά και τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, για τον οποίο οι χθεσινές εκλογές συνιστούν «νίκη για τη δημοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v