Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Συγκρούσεις στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

Μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον των ανταρτών στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ. Την ελπίδα του να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία μέχρι τις 15 Ιουνίου εξέφρασε ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας. Έτοιμη για διάλογο η Μόσχα, απαντά ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ουκρανία: Συγκρούσεις στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, λίγη ώρα αφότου οι ηγεσίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας δήλωναν έτοιμες για την έναρξη διαπραγματεύσεων. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι εχθροπραξίες άρχισαν νωρίς το απόγευμα.

Αρχικά υψώθηκε καπνός στον ουρανό, στη συνέχεια ακούστηκαν πυρά, κυρίως από βαριά πολυβόλα από την κατεύθυνση του αεροδρομίου, ενώ έγινε αντιληπτός ο ήχος μαχητικών αεροσκαφών χωρίς όμως αυτά να είναι ορατά.

Ακολούθησε η επίσημη επιβεβαίωση του ουκρανικού στρατού: εξαπολύθηκε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον του αεροδρομίου, το οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σήμερα το πρωί οι αυτονομιστές φιλορώσοι αντάρτες.

Στο σημείο στάλθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Σουχκόι-25 και Mig-29. «Στρατιώτες έπεσαν με αλεξίπτωτα από ελικόπτερα Mi-8 και εκκαθαρίζουν την περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής μονάδας του στρατού που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο κύριος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου επλήγη από τα πυρά ελικοπτέρων.

Στο αεροδρόμιο επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας πολλές δεκάδες ένοπλοι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Δεν συνάντησαν καμία αντίσταση: οι αντάρτες ζήτησαν από τα ουκρανικά στρατεύματα που φρουρούν το αεροδρόμιο να αποχωρήσουν. Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και έκλεισε με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις.

Τρία φορτηγά που μετέφεραν περίπου 100 άνδρες με στρατιωτικές στολές, κάποιοι εκ των οποίων και την μαύρη και πορτοκαλί κορδέλα του Αγίου Γεωργίου (σύμβολο των ανταρτών) έφτασαν το πρωί για να υποστηρίξουν την πρώτη ομάδα των αυτονομιστών, περνώντας χωρίς εμπόδιο την κορδέλα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει η αστυνομία γύρω από το αεροδρόμιο.

Λίγες ώρες μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του πολυεκατομμυριούχου Πέτρο Ποροσένκο και την ανακοίνωση ότι θα μεταβεί στην περιοχή Ντονμπάς, την κοιλάδα με τα μεταλλεία που ενώνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, το μήνυμα που του έστειλαν οι αυτονομιστές ήταν ξεκάθαρο: δεν θα προσγειωθείς εδώ.

«Μέχρι τώρα το αεροδρόμιο δεν ήταν υπό τον έλεγχό μας, όμως αυτό έπρεπε να αλλάξει», καθώς «μισθοφόροι φτάνουν στο έδαφός μας» μέσω αυτού, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντένις Πουσίλιν, ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Εξάλλου σύμφωνα με τους αυτονομιστές που ζητούν την απομάκρυνση των ουκρανικών στρατευμάτων από την περιοχή τους και κήρυξαν στρατιωτικό νόμο, ο Ποροσένκο είναι ένας «παράνομος» πρόεδρος.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στο πεδίο. Δεν θα ήταν πολύ έξυπνο από την πλευρά του Ποροσένκο να θέλει να έρθει να το δει διότι οι άνθρωποι εδώ δεν θέλουν να τον δουν», πρόσθεσε ο Πουσίλιν.

«Ένας διάλογος (με το Κίεβο) είναι δυνατός, αλλά μόνο παρουσία μεσολαβητών και ο μόνος πιθανός μεσολαβητής είναι η Ρωσία», εξήγησε ο ίδιος, ενώ έθεσε και δύο όρους: την ανταλλαγή κρατούμενων και την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς.

Στους δρόμους του Ντονέτσκ οι υποστηρικτές των αυτονομιστών δεν αποδίδουν μεγάλη σημασία στη χθεσινή εκλογή του Ποροσένκο.

«Οι άνθρωποι από το Κίεβο, που σκότωσαν αθώους πολίτες στο νότο και στα ανατολικά της χώρας, δεν έχει σημασία ποιον θα εκλέξουν τώρα πρόεδρο. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους. Τώρα έχουμε τη δική μας νέα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε η Γκαλίνα που διαμένει εφημερίδες μπροστά από το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσες ζητά η Ρωσία

H ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα το Κίεβο να σταματήσει αυτήν που χαρακτήρισε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ίδιου του λαού της Ουκρανίας και κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να διεξάγει έρευνα για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Αναμένουμε αντικειμενική και συνεκτική πληροφόρηση για αυτό (τις συγκρούσεις στο Ντονέτσκ) από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και από τις αρχές του Κιέβου – τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ίδιου του λαού του» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο μεταξύ ο δήμαρχος του Ντονέτσκ συμβούλεψε σήμερα τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους μετά τις σφοδρές μάχες που εκτυλίχθηκαν μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίες «είχαν θύματα πολίτες».

«Να προσέχετε τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να μην βγαίνετε από τα σπίτια σας εκτός αν είναι επείγον» είπε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Λουκιαντσένκο σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο της δημοτικής αρχής.

«Αποφύγετε να πηγαίνετε στην περιοχή του αεροδρομίου και εάν είναι δυνατό στο σιδηροδρομικό σταθμό», συνέχισε ο ίδιος.

«Σημειώθηκαν σήμερα μάχες μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και υποστηρικτών της (αυτοανακηρυχθείσας) λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών», τόνισε ακόμη ο δήμαρχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τη σορό μιας γυναίκας να κείτεται σε κοντινή απόσταση από το σταθμό του Ντονέτσκ. Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου της.

Έτοιμες για διάλογο Ουκρανία και Ρωσία

Τόσο ο Πέτρο Ποροσένκο, ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε διάλογο.

Νέος πρόεδρος της Ουκρανίας αναδεικνύεται και μάλιστα από τον πρώτο γύρο ο «βασιλιάς της σοκολάτας» ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο.

Με καταμετρημένο το 25,85% των ψήφων, ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Ποροσένκο  καταλαμβάνει το 54,08% αν και εκατομμύρια Ουκρανοί στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν κατάφεραν να ψηφίσουν. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην επαρχία του Ντονέτσκ  και στις άλλες ανατολικές περιοχές της χώρας έμειναν κλειστά και οι περισσότεροι ψηφοφόροι στην ανατολική Ουκρανία δεν προσήλθαν στις κάλπες στη σκιά των πολύνεκρων συγκρούσεων των τελευταίων ημερών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Στο πρώτο του μήνυμα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, ο Ποροσένκο εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα καταφέρει να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τόνισε ότι η σταθερότητα στην ανατολική Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας. «Ελπίζω ότι η Ρωσία θα στηρίξει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα ανατολικά» δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία είναι γείτονάς μας. Και ότι χωρίς τη Ρωσία θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό, σχεδόν αδύνατο, να μιλάει κανείς για ασφάλεια στην περιοχή ή ίσως για παγκόσμια ασφάλεια» πρόσθεσε.

Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη την έκφραση θέλησης που σημειώθηκε -την οποία σεβόμαστε- είμαστε έτοιμοι να καθιερώσουμε πραγματιστικό, έντιμο διάλογο στην υπάρχουσα βάση - εννοώ την εκπλήρωση όλων των υπαρχουσών συμφωνιών, ανάμεσά τους εκείνες στον τομέα του εμπορίου και της ενέργειας». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με τον Ποροσένκο, αλλά προειδοποίησε τις αρχές του Κιέβου να μην εντείνουν τις ένοπλες επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v