Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Επί τάπητος η ποσοτική χαλάρωση

Η ΕΚΤ προσέχει στενά το ευρώ και τις συνθήκες πίστωσης στο Νότο, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Διατύπωσε σενάρια γα τις προσεχείς κινήσεις της ΕΚΤ που περιλαμβάνουν και την ποσοτική χαλάρωση.

Ντράγκι: Επί τάπητος η ποσοτική χαλάρωση

Τη δέσμευσή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος και τη δυναμική που δημιουργείται στις συνθήκες πίστωσης επανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τροφοδότησε εκ νέου τα σενάρια για κινήσεις κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ιουνίου, λέγοντας πως οι περιορισμοί στην πίστωση φρενάρουν την ανάπτυξη κυρίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ τόνισε πως η ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ασκεί πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει σταδιακή επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%.

«Η ευθύνη μας είναι σε κάθε περίπτωση να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για πτωτικούς κινδύνους σε αυτό το σενάριο που θα μπορούσαν να προκύψουν και να είμαστε προετοιμασμένοι για ανάληψη δράσης» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί φαύλος κύκλος από τον χαμηλό πληθωρισμό, την υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και την πίστωση, ειδικότερα στις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα». «Υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσουν οι προσδοκίες για αποπληθωρισμό» κατέληξε.

Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί σε συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσε να αναλάβει η ΕΚΤ. Είπε ότι εάν η συναλλαγματική ισοτιμία ή οι συνθήκες των αγορών οδηγήσουν σε αθέμιτη σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών, τότε «αυτό θα απαιτήσει προσαρμογή των συμβατικών μας εργαλείων».

Η αποσταθεροποίηση των προσδοκιών για πληθωρισμό «θα ήταν η βάση για ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων» δήλωσε. Συμπλήρωσε πως εάν οι περιορισμοί στην προσφορά πίστωσης οδηγήσουν σε στρέβλωση του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τότε θα υπάρξει ανάγκη για πιο στοχευμένα μέτρα.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε μάλιστα την προηγούμενη δήλωσή του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ «νιώθει άνετα με την ανάληψη δράσης στην επόμενη συνεδρίαση» (στις 5 Ιουνίου), αλλά συμπλήρωσε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις από την ΕΚΤ. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μικρή άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v