Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Μικρή υποχώρηση του συνολικού ΡΜΙ στο 53,9

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο συνολικός ΡΜΙ για ευρωζώνη. Επιβράδυνση στη βιομηχανία, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών ενισχύεται σε υψηλό τριετίας. Νέα συρρίκνωση στη Γαλλία που προβληματίζει.

Ευρωζώνη: Μικρή υποχώρηση του συνολικού ΡΜΙ στο 53,9

Μικρή επιβράδυνση καταγράφηκε στις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης το Μάιο, ενώ φαίνεται πως ανάχωμα στην περαιτέρω υποχώρηση αποτέλεσαν οι δραστικές μειώσεις των τιμών.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 53,9 από 54 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Για το βιομηχανικό κλάδο, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 52,5 από 53,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 53,2. Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Συγκεκριμένα άγγιξε το 53,5 από 53,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στο 53.  

Ο Ρομπ Ντόμπσον της Markit εξηγεί ότι τα νέα στοιχεία δεν αλλάζουν την πρόβλεψη της Markit για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο.  

«Αυτό δεν αλλάζει την εικόνα της ευρωζώνης, η οποία καταγράφει την καλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τριών ετών. Είναι μάλιστα ευρεία με την εξαίρεση της Γαλλίας» υποστηρίζει ο Ντόμπσον.  

Κινητήριος δύναμη της ευρωζώνης παραμένει η Γερμανία, της οποίας ο ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος στο 56,1. Η κατάσταση όμως, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη στη Γαλλία, όπου οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκαν το Μάιο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες με σαφή επιδείνωση του κλίματος στο βιομηχανικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ για τη Γαλλία υποχώρησε στο 49,3 από 50,6 τον Απρίλιο. Συρρίκνωση καταγράφηκε τόσο στο βιομηχανικό όσο και στον κλάδο υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ βιομηχανίας υποχώρησε στο 49,3 από 51,2 και ο ΡΜΙ υπηρεσιών στο 49,2 από 50,4.

«Συνολικά για την ευρωζώνη, η ανάκαμψη είναι προς το παρόν ήπια και ευάλωτη. Αυτό που θα κάνει την ανάκαμψη πραγματικά βιώσιμη θα είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας» υποστηρίζει ο Ντόμπσον.

Άλλωστε, από τους συνολικούς δείκτες ΡΜΙ φαίνεται πως οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης προχώρησαν σε μείωση των τιμών τους και το Μάιο, για  26 συνεχή μήνα. Ο συνολικός δείκτης παραγωγής τιμών έμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο σε χαμηλό 8 μηνών, στο 48,7. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v