Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Υπό εξέταση η στρατηγική εξόδου

Εργαλεία για την έξοδο από την επεκτατική νομισματική πολιτική εξέτασαν τα μέλη της επιτροπής FOMC. Επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους για το outlook της αμερικάνικης οικονομίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης το guidance για τα επιτόκια.

Fed: Υπό εξέταση η στρατηγική εξόδου

Οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν στην συνεδρίαση του Απριλίου τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν για την έξοδο από την επεκτατική νομισματική πολιτική, χωρίς να λάβουν κάποια τελική απόφαση. 

Mε βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής FOMC παρουσίασαν διάφορες προσεγγίσεις για την άνοδο των επιτοκίων, αλλά σημείωσαν πως η συζήτηση αποτελεί απλά ένα "προληπτικό σχεδιασμό" και όχι ένδειξη πως επίκειται μια άνοδος των επιτοκίων. 

"Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι είναι φρόνιμο να ξεκινήσει από τη συνεδρίαση αυτή η εξέταση των επιλογών για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, καθώς θα βοηθούσε τα μέλη της επιτροπής να λάβουν αποφάσεις και να επικοινωνήσουν τα σχέδια τους στο κοινό προτού κάνουν τα πρώτα βήματα" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Η συζήτηση της επιτροπής για το θέμα αυτό έγινε στο πλαίσιο ενός προληπτικού σχεδιασμού και δεν σημαίνει πως θα ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία ομαλοποίησης" επισημαίνεται. 

Στη συνεδρίαση οι αξιωματούχοι της Fed έδωσαν μεγάλη βαρύτητα ζήτημα του guidance για τα επιτόκια . Ορισμένα μέλη διατύπωσαν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να εξηγήσει καλύτερα γιατί τα επιτόκια μπορούν να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα ενώ η ανεργία μειώνεται.

Τα μέλη της επιτροπής επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους για το outlook της αμερικάνικης οικονομίας. "Στην συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας και το outlook, οι συμμετέχοντες άφησαν να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση για το outlook της οικονομίας δεν έχει αλλάξει από τη συνεδρίαση του Μαρτίου" αναφέρεται στα πρακτικά.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την εκτίμηση πως η συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης δεν δημιουργεί κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v