Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρό «όχι» από την AstraZeneca στην Pfizer

Χαλάει η μεγαλύτερη εξαγορά βρετανικής εταιρείας στην ιστορία. Βελτιωμένη πρόταση 116 δισ. δολ. κατέθεσε η Pfizer. Σύμφωνα με τους Financial Times όμως, το δ.σ. της AstraZeneca δεν πείθεται. Βουλιάζει ο τίτλος της βρετανικής φαρμακευτικής.

Ηχηρό «όχι» από την AstraZeneca στην Pfizer

Αρνητική φαίνεται πως είναι η απάντηση της AstraZeneca στην προσφορά εξαγοράς από την Pfizer, παρά την βελτιωμένη πρόταση που παρουσίασε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Pfizer παρουσίασε βελτιωμένη πρόταση 69 δισ. στερλινών (116. δισ. δολ), δηλαδή 55 στερλίνες ανά μετοχή από 50 στερλίνες ανά μετοχή που ήταν η πρόταση προ δύο εβδομάδων.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη νέα προσφορά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Σε αυτές τις συζητήσεις, τα στελέχη της AstraZeneca εκτίμησαν πως η Pfizer δεν δίνει αρκετές εγγυήσεις ως προς τις δεσμεύσεις για τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και τις μελλοντικές επενδύσεις για καινοτομίες στις ΗΠΑ» αναφέρουν οι FT και συμπληρώνουν: «H AstraZeneca μελετούσε την πρόταση μέχρι τη νύχτα της Κυριακής και πιθανότατα θα ανακοινώσει την απόρριψή της τη Δευτέρα. Καμία απόφαση δεν είναι ακόμη βέβαιη και η εταιρία μπορεί να επιλέξει να αναβάλει την τελική της απάντηση». 

Από την πλευρά της, η Pfizer ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε εχθρική πρόταση για την AstraZeneca και πως θέλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της βρετανικής φαρμακευτικής. Ο πρόεδρος της Pfizer πάντως, δηλώνει απογοητευμένος και πως προετοιμάζεται για μία ακόμη απόρριψη. «Προσπαθήσαμε κατ’ επανάληψη να ξεκινήσουμε μία εποικοδομητική διαδικασία με την AstraZeneca για να ανακαλύψουμε τη συνδυαστική δύναμη των δύο εταιριών. Μετά τη συζήτηση που είχαμε νωρίτερα σήμερα, δεν πιστεύουμε πως το διοικητικό συμβούλιο της AstraZeneca είναι αυτή την στιγμή έτοιμο να συστήσει τη συμφωνία σε μία λογική τιμή» δήλωσε ο Ian Read.

Σημειώνεται πως η Pfizer έχει περιθώριο μέχρι τις 26 Μαΐου να πείσει την AstraZeneca να πει το «ναι» για την εκκίνηση συνομιλιών συγχώνευσης. Βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, εάν περάσει η προθεσμία της 26ης Μαΐου, θα πρέπει να περιμένει έξι μήνες για να προχωρήσει σε νέα προσέγγιση.

Μετά τις εξελίξεις, ο τίτλος της AstraZeneca καταγράφει σήμερα βουτιά σχεδόν 14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v