Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: ΑΜΚ 8 δισ. με το βλέμμα στο Κατάρ

Στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ στρέφεται και η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας καθώς προχωρά σε απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ.

Deutsche Bank: ΑΜΚ 8 δισ. με το βλέμμα στο Κατάρ

Και η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας προσφεύγει στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ καθώς στοχεύει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ, ώστε να απαντήσει στις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών για την κεφαλαιακή της βάση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Deutsche Bank θα αντλήσει 6,3 δισ. ευρώ με έκδοση δικαιωμάτων και επιπλέον 1,75 δισ. ευρώ απευθείας από την Paramount Services Holdings, του επενδυτικού ταμείου της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Τα επιπλέον κεφάλαια εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας από 9,5% σε 11,8%.

«Η αύξηση κεφαλαίων της Deutsche Bank είναι στο ανώτερο άκρο των προβλέψεων των αναλυτών» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν ότι με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται μία βασική αιτία νευρικότητας για τους επενδυτές. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η γερμανική τράπεζα δήλωσε πως ο λόγος κεφαλαιακής επάρκειας υποχώρησε από 9,7% σε 9,5%.

Το θέμα πάντως διχάζει τους επενδυτές. Ορισμένοι τις τελευταίες εβδομάδες ζητούσαν από την Deutsche Bank να δράσει άμεσα για την ενίσχυση  της κεφαλαιακής της βάσης. Άλλοι πάλι δήλωναν ενάντια σε σχέδια άντλησης κεφαλαίων σε μία περίοδο κατά την οποία η μετοχή καταγράφει χειρότερη πορεία από εκείνη των ανταγωνιστών. Η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της από τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που η γερμανική τράπεζα προσφεύγει στους επενδυτές για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Τον Απρίλιο άντλησε σχεδόν 3 δισ. ευρώ από placing 90 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% της κεφαλαιοποίησής της.

Επίσης, δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που στρέφεται για κεφαλαιακή στήριξη στο Κατάρ. Η Qatar Holding, ο άμεσος επενδυτικός βραχίονας της Qatar Investment Authority και το Challenger, το επενδυτικό όχημα του Σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani, τοποθέτησαν 6,1 δισ. στερλίνες στην Barclays το 2008, δίνονταάς της τη δυνατότητα να αποφύγει την κρατική στήριξη εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Η συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο, τώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών, ενώ δεν αποκλείεται και η απαγγελία κατηγοριών για ποινικό αδίκημα στην προηγούμενη διοίκηση της Barclays.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έχει επίσης σημαντικά ποσοστά στην Credit Suisse, στην Bank of America και στην Agricultural Bank of China.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v