Sonae Sierra: Καθαρά κέρδη 11,8 εκατ. στο τρίμηνο

Μείωση 6% στα 11,8 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Sonae Sierra στο α΄ τρίμηνο του 2014, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 53,211 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013.

Sonae Sierra: Καθαρά κέρδη 11,8 εκατ. στο τρίμηνο
Η Sonae Sierra, που ειδικεύεται στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, κατέγραψε Καθαρά Κέρδη €11,8 εκατ. τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα Άμεσα Κέρδη ανήλθαν στα €11,7 εκατ., δηλαδή μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν στα €25,6 εκατ., που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 11% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Τα Άμεσα Κέρδη επηρεάστηκαν από τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτα απ' όλα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πωλήσεις εμπορικών κέντρων οι οποίες έγιναν το 2013 στο πλαίσιο της στρατηγικής ανακύκλωσης κεφαλαίου που εφαρμόζει η εταιρεία: πιο συγκεκριμένα, πωλήθηκαν το Parque Principado, στην Ισπανία, και τα Valecenter και Airone, στην Ιταλία. Σε αυτόν τον παράγοντα οφείλεται το 45% της μείωσης των Άμεσων Κερδών.

Κατά δεύτερο λόγο, επίπτωση είχε και η μέση τιμή υποτίμησης του βραζιλιάνικου νομίσματος, που σημειώθηκε μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2014 και του πρώτου τριμήνου του 2013. Σε αυτήν οφείλεται το 21% της συνολικής μείωσης των Άμεσων Κερδών.

Το υπόλοιπο ποσοστό της μείωσης (34%) είναι απόρροια των επιπλέον εξόδων τα οποία επωμίστηκε η εταιρεία κατά την προετοιμασία της για να εισέλθει σε νέες αγορές.

Στη χρονική περίοδο που εξετάζεται, συνεχίστηκε η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου η οποία είχε αρχικά καταγραφεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων, ενώ παράλληλα το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στη Βραζιλία συνέχισε την ανοδική του πορεία.

Στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η εταιρεία, οι πωλήσεις των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,5%, με πιο αξιοσημείωτη την άνοδο της τάξης του 2,7% σε Πορτογαλία και την Ιταλία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και παρά το γεγονός ότι η θετική επίδραση της αγοράς του Πάσχα θα φανεί στις πωλήσεις του Απριλίου. Στη Βραζιλία συνέχισε να καταγράφει θετικές επιδόσεις, καθώς η αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα έφτασε στο 7,7% (στο τοπικό νόμισμα), συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Το Παγκόσμιο Ποσοστό Πληρότητας του χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 94,6%, δηλαδή σημείωσε μείωση της τάξης του 0,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, γεγονός που οφείλεται στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αλλά και της στρατηγικής διαχείρισης που ακολουθεί, σε ένα εμπορικό περιβάλλον στο οποίο τόσο τα ποσοστά πληρότητας όσο και τα μισθώματα στον τομέα του λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη, εξακολουθούν να πλήττονται από τις επιπτώσεις της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Fernando Guedes de Oliveira, διευθύνοντα σύμβουλο της Sonae Sierra: «Το πρώτο τρίμηνο του 2014 ενίσχυσε την τάση ανάκαμψης που είχε παρατηρηθεί στη λειτουργική απόδοση του ευρωπαϊκού μας χαρτοφυλακίου. Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα ήθελα να επισημάνω την αναχρηματοδότηση του χρέους τριών περιουσιακών μας στοιχείων στην Πορτογαλία, η οποία ανήλθε συνολικά στα €156 εκατ., και την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προς τρίτους, με τη σύναψη νέων συμβάσεων σε δύο γεωγραφικές περιοχές».

Αναχρηματοδότηση χρέους

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός του τριμήνου ήταν το ότι η Sonae Sierra αναχρηματοδότησε το χρέος τριών εμπορικών κέντρων με συνολικά €156 εκατ., κάτι που αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης των εγχώριων και των διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων στον τρόπο διοίκησης και τη σταθερότητα της Εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, το εμπορικό κέντρο Norte Shopping αναχρηματοδοτήθηκε με €135 εκατ., το Centro Comercial Continente de Portimão με €12 εκατ. και το AlbufeiraShopping με €9 εκατ. Οι τράπεζες που συνέβαλλαν σε αυτή την αναχρηματοδότηση ήταν οι BES, BPI, Santander Totta, BIC, Banco Popular Portugal και Banco Popular Español.

Νέα έργα, εξαγορά περιουσιακών στοιχείων, παροχή υπηρεσιών και διεθνής επέκταση

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, η Sonae Sierra ξεκίνησε την κατασκευή δύο νέων εμπορικών κέντρων. Το εμπορικό κέντρο Park Lake, το οποίο βρίσκεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους €180 εκατ., και τα εγκαίνιά του είναι προγραμματισμένα για το 2016. Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα φιλοξενήσει μεγάλη ποικιλία καταστημάτων στα 70.000 m2 της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειάς του (GLA) με περίπου 200 καταστήματα, αλλά και 2.600 θέσεις στάθμευσης.

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ξεκίνησε η επέκταση και ανακαίνιση του Franca Shopping και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014. Με αυτή την επέκταση, που αποτελεί επένδυση €31 εκατ., θα προστεθούν στο εμπορικό κέντρο περίπου 11.000 m2 μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας και 68 νέα καταστήματα, διαμορφώνοντας συνολικά 30.000 m2 μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, η Sonae Sierra έκλεισε τρεις νέες συμβάσεις διαχείρισης και εκμίσθωσης περιουσιακών στοιχείων στο Μαρόκο και την Ιταλία. Στο Μαρόκο, η Sonae Sierra θα διαχειρίζεται και θα εκμισθώνει τα εμπορικά κέντρα Carré Eden στο Μαρακές και Arribat Center στο Ραμπάτ. Στην Ιταλία, η εταιρεία θα χειρίζεται την εκμίσθωση του νέου εμπορικού κέντρου La Perle στη Φαέντσα.

Στην Πορτογαλία, το Sierra Portugal Fund (SPF) ήρθε σε συμφωνία με το GREP II, επενδυτικό σχήμα που διαχειρίζεται η εταιρεία Grosvenor Fund Management, για την εξαγορά του μεριδίου του δεύτερου, ύψους 50%, στα εμπορικά κέντρα AlbufeiraShopping και Centro Comercial Continente de Portimão, τα οποία πλέον ανήκουν εξ ολοκλήρου στο SPF.

Πέρα από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Sonae Sierra τον Απρίλιο, σχημάτισε κοινοπραξία με την CITIC Capital, την κορυφαία κινεζική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμίσθωσης εμπορικών κέντρων στην Κίνα. Η νεοϊδρυθείσα εταιρεία, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Σανγκάη, απασχολεί στελέχη διάφορων ειδικοτήτων, Κινέζων αλλά και άλλων εθνικοτήτων, που εξειδικεύονται στην εμπορική προώθηση, εκμίσθωση και διαχείριση εμπορικών κέντρων.

Αυτή η ομάδα στελεχών είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στα εμπορικά κέντρα του χαρτοφυλακίου της CITIC Capital, αλλά και στα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Καθαρή Αξία Ενεργητικού (Net Asset Value-NAV) και Χρηματοοικονομικοί Δείκτες

Η Sonae Sierra υπολογίζει την Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) της εταιρείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσίευσε το 2007 η INREV (Ευρωπαϊκή Ένωση Επενδυτών σε μη Εισηγμένους Επενδυτικούς Τίτλους σε Ακίνητα).

Βάσει αυτής της μεθόδου, στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Καθαρή Αξία Ενεργητικού της Sonae Sierra ανερχόταν στα €1,029 δισ. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση 2,9% σε σχέση με την τιμή του Δεκεμβρίου του 2013. Η αύξηση αυτή ήταν απόρροια των Καθαρών Κερδών της περιόδου και της ευνοϊκής μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας του βραζιλιάνικου νομίσματος (από τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 31 Μαρτίου 2014).

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της εταιρείας στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v