Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Δεν βιάζεται να αυξήσει επιτόκια η ΒοΕ

Προκριθήκαμε στο Μουντιάλ, αλλά δεν κερδίσαμε ακόμη το πρωτάθλημα, σχολιάζει ο Μαρκ Κάρνεϊ για την βρετανική ανάκαμψη. Σε χαμηλό 5ετίας η ανεργία.

Βρετανία: Δεν βιάζεται να αυξήσει επιτόκια η ΒοΕ

Η Τράπεζα της Αγγλίας δηλώνει πως δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, παρά την σταθερή μείωση της ανεργίας που ήδη συντελείται και η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ΒοΕ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανεργία, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Στην τριμηνιαία της έκθεση, η ΒΟΕ αναφέρει ότι το πλεονάζον δυναμικό της βρετανικής οικονομίας έχει μειωθεί λίγο, αλλά όχι αρκετά για να δικαιολογείται αύξηση επιτοκίων. Αναφέρει επίσης πως όταν έρθει η ώρα, η αύξηση στο κόστος δανεισμού «θα είναι μόνο σταδιακή και σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο του επιπέδου προ κρίσης».

«Καθώς εδραιώνεται η ανάκαμψη, η οικονομία έχει κάπως πλησιάσει στο σημείο όπου το επιτόκιο της Τράπεζας θα χρειαστεί σταδιακά να αυξηθεί» ανέφερε ο διοικητής της ΒοΕ, Μαρκ Κάρνεϊ και συμπλήρωσε: «Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου αναπόφευκτα θα γίνει αντικείμενο σημαντικών συζητήσεων».

Ο ίδιος παρομοίασε την ανάκαμψη της Βρετανίας με την πρόκριση μίας χώρας στον επόμενο γύρο του Mundial που ξεκινά στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα. «Αυτό είναι ένα επίτευγμα, αλλά δεν είναι ο τελικός στόχος. Το πραγματικό πρωτάθλημα έχει μόλις ξεκινήσει και το κύπελλο είναι μία ισχυρή, βιώσιμη και εξισορροπημένη επέκταση».  

Η ΒοΕ άλλωστε, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδο κατώτερο του 2% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η βρετανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,4% ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 5,9% μέσα σε δύο χρόνια, έναντι αρχικού στόχου στο 6,4%

Ήδη πάντως, η ανεργία της Βρετανίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 η ανεργία στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 6,8% από 6,9% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 133 χιλ. στα 2,21 εκατομμύρια, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι άνεργοι ήταν κατά 309 χιλ. λιγότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v