Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο μέτρων ετοιμάζει η ΕΚΤ τον Ιούνιο

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η ΕΚΤ για τη σύνοδο του Ιουνίου. Κλεισμένη υπόθεση το αρνητικό επιτόκιο. Στο τραπέζι στοχευμένα LTRO και αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS) μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πακέτο μέτρων ετοιμάζει η ΕΚΤ τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πακέτο μέτρων για τη σύνοδο του Ιουνίου, στο οποίο περιλαμβάνονται μείωση επιτοκίων και στοχευμένοι τρόποι για την τόνωση της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πέντε διαφορετικές πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτει τα λεπτομερή σχέδια που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, εκ των οποίων και του καταθετικού επιτοκίου, σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Το πακέτο μέτρων δεν περιλαμβάνει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που κατά πολλούς αναλυτές θα ήταν το «μεγάλο μπαζούκα» για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και να δοθεί ώθηση στην οικονομία. «Η μείωση του επιτοκίου τον Ιούνιο είναι λίγο-πολύ κλεισμένη υπόθεση» αναφέρει μία από τις πέντε πηγές του πρακτορείου.

«Θα είναι η πρώτη φορά που μεγάλη κεντρική τράπεζα έχει αρνητικό καταθετικό επιτόκιο. Αυτό θα πρέπει να κινήσει (χαμηλότερα) τη συναλλαγματική ισοτιμία», αναφέρει άλλη πηγή του Reuters. Και οι δύο κάνουν λόγο για μείωση επιτοκίων της τάξεως των 10 - 20 μονάδων βάσης πιθανότατα και για τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ.

Και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει, άλλωστε, πως το ισχυρό ευρώ αποτελεί εστία προβληματισμού για την ΕΚΤ, κυρίως γιατί απειλεί τον στόχο περί σταθερότητας τιμών.

Πέρα από τη μείωση των επιτοκίων, όμως, η ΕΚΤ εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως νέα επιχείρηση μακροπρόθεσμων αλλά στοχευμένων δανείων (LTRO) ή πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα στοχευμένων LTRO προς τις τράπεζες θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις, εκ των οποίων η σημαντική αύξηση της παροχής δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εν αντιθέσει με ό,τι έγινε το 2011 και το 2012, η νέα επιχείρηση μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών. «Τα τρία χρόνια θα πρέπει να είναι η ελάχιστη διάρκεια εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα στην ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρές επιχειρήσεις» αναφέρει μία από τις πηγές του Reuters. 

Η έμμεση επιβεβαίωση

Λίγο μετά το δημοσίευμα, κορυφαίος οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, σχεδόν επιβεβαίωσε την προοπτική αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων. Ο Peter Praet, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει μια σειρά μέτρα, μεταξύ των οποίων αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών, για να πολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης.

«Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων αποτελούν πιθανό τμήμα του συνδυασμού μέτρων,» «Ετοιμάζουμε μια σειρά πράγματα,» πρόσθεσε, παραθέτοντας μειώσεις επιτοκίων ή πρόσθετες επιχειρήσεις τραπεζικής αναχρηματοδότησης.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v