ΗΠΑ: Αλλαγή πολιτικής για τα στεγαστικά δάνεια

Η ρυθμιστική αρχή που επιβλέπει τις Freddie Mac και Fannie Mae θα αποσύρει τους στόχους για την μείωση των ορίων αγοράς στεγαστικών δανείων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της FHFA, Mell Watt.

ΗΠΑ: Αλλαγή πολιτικής για τα στεγαστικά δάνεια

Oι εταιρείες στεγαστικής πίστης Freddie Mac και Fannie Mae δεν θα αναγκαστούν να μειώσουν το ανώτατο όριο αγοράς στεγαστικών δανείων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο νέος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αρχής Στεγαστικής Χρηματοδότησης (FHFA).

Σε μια αλλαγή κατεύθυνσης από τον προκάτοχο του, ο Mell Watt έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην στήριξη της πρόσβασης των καταναλωτών σε στεγαστικά δάνεια παρά στον περιορισμό των δραστηριοτήτων των δύο οργανισμών.

«Η απόφαση αυτή λήφθηκε με βάση τις ανησυχίες για το πώς μια τέτοια μείωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τρέχουσα κατάσταση της στεγαστικής αγοράς» ανέφερε ο κ. Watt σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings. «Σημαίνει ότι θα εργαστούμε για να διατηρήσουμε και να συντηρήσουμε τα στοιχεία ενεργητικού των Fannie Mae και Freddie Mac» πρόσθεσε.

«O βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε πως υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην αγορά κατοικίας και να το κάνουμε με τρόπο ασφαλή και εύλογο» σημείωσε ο κ. Watt.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως οι δύο εταιρείες θα δώσουν έμφαση στην παροχή βοήθειας στους κατόχους προβληματικών δανείων, ξεκινώντας από ένα νέο πρόγραμμα για την ρύθμιση δανείων στο Ντιτρόιτ. Ανέφερε ακόμα πως χαλαρώνει τους κανονισμούς που ανάγκαζαν αμερικανικές τράπεζες να επαναγοράσουν προβληματικά δάνεια που απέκτησαν από τις δύο εταιρείες. 

Υπενθυμίζεται ότι η Freddie Mac και η Fannie Mae, οι οποίες αγοράζουν και τιτλοποιούν στεγαστικά δάνεια, διασώθηκαν από τις αμερικάνικες αρχές το 2008. Συνολικά έλαβαν 187,5 δισ. δολάρια από το αμερικάνικο δημόσιο, τα οποία έχουν επιστρέψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v