Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόφαση-σταθμός του Ευρωδικαστηρίου κατά της Google

Το Ευρωδικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι operators θα πρέπει, υπό προϋποθέσεις, να ικανοποιούν το αίτημα ιδιωτών για αφαίρεση από τις μηχανές αναζήτησης συνδέσμων που παραπέμπουν σε προσωπικά τους δεδομένα. Απογοητευτική η απόφαση, λέει η Google.

Απόφαση-σταθμός του Ευρωδικαστηρίου κατά της Google

Οι ιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από την Google Inc να αφαιρέσει links σε ειδησεογραφικά άρθρα, δικαστικές αποφάσεις και άλλα έγγραφα όπως για παράδειγμα αποτελέσματα αναζήτησης για το όνομά τους, όπως αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η WSJ, πρόκειται για μια απόφαση-έκπληξη σε μια δίκη ορόσημο στην Ισπανία, η οποία επικεντρώθηκε στο δικαίωμα που έχει καθένας να εξαφανιστεί, να μπορεί δηλαδή να σβήσει πληροφορίες που τον αφορούν από τις μηχανές αναζήτησης.

Η Google χαρακτήρισε απογοητευτική την απόφαση και δήλωσε πως χρειάζεται χρόνο για να αναλύσει τις επιπτώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε πως οι εταιρείες αναζήτησης είναι υπεύθυνες για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται σε ιστοσελίδες στις οποίες παραπέμπουν στα αποτελέσματα αναζήτησης - αλλάζοντας απροσδόκητα τη στάση του σε σχέση με τη γνώμη που εξέφρασε πέρυσι ο γενικός εισαγγελέας.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι ιδιώτες μπορούν να ζητήσουν από την Google ή από άλλους operators αναζήτησης να αφαιρέσουν συνδέσμους σε ιστοσελίδες που δημοσιεύονται από τρίτα μέρη, όπως για παράδειγμα εφημερίδες, και οι οποίες περιέχουν πληροφορίες που σχετίζονται με αυτούς, όταν γίνει αναζήτηση στο όνομά τους - όπως για παράδειγμα είναι η κάλυψη δικαστικών υποθέσεων ή νομικών ανακοινώσεων.

Το Δικαστήριο δήλωσε πως λόγω του ότι η επίπτωση στους ανθρώπους από τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι τόσο μεγάλη, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αφαιρεθεί ορισμένο υλικό, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί κάποια ισορροπία με το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ανθρώπους με προεξάρχοντα ρόλο στην κοινωνία.

«Η ισορροπία αυτή ωστόσο μπορεί να εξαρτάται, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, από τη φύση της πληροφορίας και από το πόσο ευαίσθητα είναι τα δεδομένα αυτά για την ιδιωτική ζωή του εμπλεκόμενου» και του δημοσίου συμφέροντος, «που μπορεί να ποικίλλει, συγκεκριμένα, ανάλογα με τον ρόλο που παίζει ο εμπλεκόμενος στον δημόσιο βίο», σημείωσε το Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης πως «ο operator (της μηχανής αναζήτησης), υπό ορισμένες συνθήκες, είναι υποχρεωμένος να αφαιρέσει τους συνδέσμους σε ιστοσελίδες που δημοσιεύονται από τρίτα μέρη και περιέχουν πληροφορίες που σχετίζονται με ένα άτομο από τη λίστα των αποτελεσμάτων που παρουσιάζονται μετά από μια αναζήτηση που γίνεται με βάση το όνομα αυτού του ατόμου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμα και όταν η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα ή στην ιστοσελίδα είναι νόμιμη. Το 2011, ισπανικό δικαστήριο ζήτησε τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε μια υπόθεση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά της Google, η οποία αφορούσε περίπου 180 ξεχωριστές υποθέσεις που κίνησαν μεμονωμένα άτομα, τα οποία είχαν δυσαρεστηθεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης που σχετίζονταν με το όνομά τους.

Η υπόθεση που εξέτασε το δικαστήριο, και αποτελεί προηγούμενο για τις υπόλοιπες, αφορούσε τον Mario Costeja González, ο οποίος παραπονέθηκε στην ισπανική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων όταν τα αποτελέσματα της Google εμφάνισαν links στην εφημερίδα La Vanguardia του 1998. Οι σελίδες αυτές περιείχαν μια ανακοίνωση για μια δημοπρασία ακινήτου του, το οποίο εκπλειστηριάστηκε λόγω χρεών του - υπόθεση η οποία όμως έχει πλέον διευθετηθεί πλήρως.

Ο Hugo Guidotti, χειρούργος στη Μαδρίτη, ζήτησε και αυτός από την Google να αφαιρέσει link σε ρεπορτάζ του 1991 στην ισπανική εφημερίδα El Pais αναφορικά με μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του για κακή πρακτική μετά από μια υποτιθέμενη αποτυχημένη εγχείρηση.

«Εάν, μετά την αναζήτηση που κάνει κάποιος με βάση το όνομα ενός ατόμου, η λίστα των αποτελεσμάτων εμφανίσει ένα link σε ιστοσελίδα που περιέχει πληροφορίες για το εν λόγω άτομο, αυτό μπορεί να προσεγγίσει τον operator άμεσα» για να ζητήσει την αφαίρεση του υλικού, σύμφωνα με το δικαστήριο.

«Όπου ο operator δεν ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, μπορεί να φέρει το θέμα στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εξασφαλίσει, υπό ορισμένες συνθήκες, την αφαίρεση του συγκεκριμένου link από τη λίστα των αποτελεσμάτων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v