Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bundesbank: «Ναι» υπό προϋποθέσεις σε αρνητικά επιτόκια

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2016, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του Ιουνίου, θα αποτελέσουν κεντρικό σημείο σε ό,τι αφορά τη διάθεση της Bundesbank για επιπλέον μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, σύμφωνα με τη WSJ.

Bundesbank: «Ναι» υπό προϋποθέσεις σε αρνητικά επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είναι πρόθυμη να στηρίξει μια σειρά μέτρων τόνωσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων του αρνητικού επιτοκίου στις τραπεζικές καταθέσεις και των αγορών τραπεζικών δανείων εάν χρειαστεί, με στόχο να αποτραπεί η παραμονή του πληθωρισμού σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2016, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του Ιουνίου, θα αποτελέσουν κεντρικό σημείο σε ό,τι αφορά τη διάθεση της Bundesbank για επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι, μέχρι στιγμής, ότι η Bundesbank –που για πολλά χρόνια καθοριζόταν από τη συντηρητική αντίθεσή της στα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης- είναι απόλυτα προσηλωμένη στον πόλεμο κατά του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη με τη χρήση εργαλείων νομισματικής πολιτικής.

Η στάση της, σχολιάζει η WSJ, θα μπορούσε να δώσει κρίσιμης σημασίας στήριξη για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της μείωσης των επιτοκίων καθώς και άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Όμως, η στήριξη της Bundesbank έχει όρια, σύμφωνα με την πηγή, καθώς συνεχίζει να αντιστέκεται στην επονομαζόμενη ποσοτική χαλάρωση.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει συζητήσει το θέμα αυτό εσωτερικά, όμως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι καθώς οι αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων είναι ήδη αρκετά χαμηλές στην Ευρώπη, οι αγορές δεν θα έκαναν και μεγάλη διαφορά, αντιθέτως, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρίσκα για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Όμως,η Bundesbank παραμένει ανοικτή σε σημαντικά βήματα τόνωσης, σημείωσε η ίδια πηγή, περιλαμβανομένων των μειώσεων στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων της ΕΚΤ, της χορήγησης απεριόριστων δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες από τα μέσα του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016, της προσφοράς μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες με σταθερό επιτόκιο προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το forward guidance της ΕΚΤ, αλλά και της αγοράς ορισμένων asset-backed securities.

Ωστόσο, η πηγή σημείωσε πως τα βήματα αυτά δεν είναι τελειωμένη συμφωνία και θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Εάν η ΕΚΤ διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2016, τότε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα ήταν απρόθυμη να στηρίξει νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v