Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GTECH: Στα €75 εκατ. τα κέρδη στο α' τρίμηνο

Τα ενοποιημένα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €781 εκ. Στις 31 Μαρτίου 2014, τα Ίδια Κεφάλαια των μετόχων (Consolidated Shareholders' Equity) ανέρχονταν σε €2,53 δισ. Τα αποτελέσματα ανά τομέα και γεωγραφική περιφέρεια.

GTECH: Στα €75 εκατ. τα κέρδη στο α τρίμηνο

Στα 75 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της GTECH το α' τρίμηνο του 2014 έναντι 74,7 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα έσοδα ανήλθαν στα 781,3 εκατ.

«Για την GTECH, το πρώτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικό. Τα αποτελέσματα που πετύχαμε είναι συγκρίσιμα με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο σημειώθηκαν τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Εταιρείας», δήλωσε ο Marco Sala, Διευθύνων Σύμβουλος (CΕO) της GTECH S.p.A. «Όπως διαμορφώθηκαν από την υγιή αύξηση των εργασιών σε Β. και Ν. Αμερική, αλλά και από τα σταθερά αποτελέσματα διεθνώς και στην Ιταλία, η επίδοση του 1ου τριμήνου μας ενισχύει την αυτοπεποίθηση ώστε να επιτύχουμε τους ετήσιους στόχους μας.

«Η Καθαρή Οικονομική Θέση στο τέλος Μαρτίου αντανακλά την εξαγορά της UniCredit και τις καταβολές ποσών στους μετόχους μειοψηφίας για το έργο παραχώρησης του Ιταλικού στιγμιαίου λαχείου (Scratch & Win), το οποίο χρονολογικά έλαβε χώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Alberto Fornaro, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής (CFO) της GTECH S.p.A. «Αισθανόμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις τάσεις που καταγράφει η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP). Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης από την Standard & Poor's επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη μακροπρόθεσμη οικονομική μας ισχύ».

Τα αποτελέσματα

Τα ενοποιημένα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €781 εκ. (ή €796 εκ. αποτιμώμενα σε σταθερό νόμισμα), έναντι €798 εκ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Σε Β. και Ν. Αμερική, η ισχυρή αύξηση κατά 6,7% των εσόδων λοταρίας από υφιστάμενα καταστήματα και τα υψηλότερα έσοδα από τις Υπηρεσίες Διαχείρισης Λοταριών, αντιστάθμισαν την αναμενόμενη κυκλικότητα στις πωλήσεις προϊόντων, η οποία αποδίδεται κυρίως στην ολοκλήρωση του κύκλου αντικατάστασης του Καναδικού συστήματος βιντεολοταρίας. Στην Ιταλία, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα €461 εκ., συγκρίσιμα με αυτά του πρώτου τριμήνου του προηγούμενου έτους, παρά τη μικρότερη συνεισφορά από στοιχήματα σε «καθυστερημένους αριθμούς» λοτο (late lotto numbers).

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €296 εκ., το οποίο αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο στην ιστορία της Εταιρείας, σε σύγκριση με €300 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Σε σταθερό νόμισμα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κυμάνθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Σε επίπεδα κατώτερα των λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν επίσης το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Εταιρείας, ανερχόμενα σε €181 εκ. έναντι €192 εκ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τις προαναφερθείσες εξελίξεις στον Καναδά, καθώς και των δαπανών αναδιοργάνωσης ύψους €3 εκ.

Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) που αποδόθηκαν στους μετόχους κυμάνθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν στα €75 εκ., μετά και την αύξηση της συμμετοχής της Εταιρείας στο έργο παραχώρησης του ιταλικού Ξυστού (Scratch & Win) από 51.5% σε 64%.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διατηρήθηκαν σταθερά στα €0.43.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (Cash from Operations) ανήλθαν σε €163 εκ. έναντι €52 εκ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω μεταβολών στο κεφάλαιο κίνησης.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες κατά το τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε €68 εκ., ποσό το οποίο περιλαμβάνει την καταβολή μεσεγγύησης ύψους €22 εκ. σε σχέση με την ανακοινωθείσα εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Probability Plc, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των παιγνίων για κινητές συσκευές. Η εν λόγω εξαγορά οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Στις 31 Μαρτίου 2014, τα Ίδια Κεφάλαια των μετόχων (Consolidated Shareholders' Equity) ανέρχονταν σε €2,53 δισ. Η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) της GTECH ανερχόταν σε €2,58 δισ. έναντι €2,51 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η GTECH κατέβαλε €72 εκ. στην UniCredit για την προαναφερθείσα συναλλαγή που αφορούσε το Ιταλικό Ξυστό (Scratch & Win), καθώς και €74 εκ. σε επιστροφές κεφαλαίου και ετήσιες καταβολές μετρητών σε μετόχους μειοψηφίας.

Αποτελέσματα Πρώτου Τριμήνου ανά Τομέα Εργασιών

Β. και Ν. Αμερική

Τα έσοδα από υπηρεσίες σε Β. και Ν. Αμερική διαμορφώθηκαν σε €211 εκ. για το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά €22 εκ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα έσοδα από υπηρεσίες ωφελήθηκαν από την αύξηση κατά 6,7% των εσόδων λοταρίας από υφιστάμενα καταστήματα, που οφειλόταν στη δραστηριότητα τζακ-ποτ σε αρκετές Πολιτείες και στη συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων στιγμιαίων λαχείων κυρίως στην Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και την Τζόρτζια. Τα έσοδα από υπηρεσίες ωφελήθηκαν επίσης από συμβάσεις Υπηρεσιών Διαχείρισης Λοταριών στο Νιου Τζέρζι και την Ιντιάνα. Οι πωλήσεις προϊόντων για το τρίμηνο ανήλθαν σε €33 εκ., χαμηλότερες κατά €21 εκ. σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως αναμενόταν λόγω της κυκλικότητας των πωλήσεων προϊόντων παιγνίων στον Καναδά, και εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τις υψηλότερες πωλήσεις προϊόντων λοταρίας. Τα συνολικά έσοδα του τομέα εργασιών Β. και Ν. Αμερικής διαμορφώθηκαν σε €244 εκ., ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με €243 εκ. το 2013. Σε σταθερό νόμισμα, τα έσοδα των εργασιών Β. και Ν. Αμερικής θα ήταν €259 εκ.

Τα λειτουργικά έσοδα του τομέα εργασιών Β. και Ν. Αμερικής κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως λόγω της απώλειας κερδών από τον Καναδά, εντούτοις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των εσόδων από υφιστάμενα καταστήματα και από τις πωλήσεις προϊόντων σε άλλους πελάτες.

Στη διάρκεια του τριμήνου, η GTECH υπέγραψε επεκτάσεις συμβάσεων με πελάτες στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, καθώς και στο Μίσιγκαν. Πρόσφατα επίσης, η Εταιρεία ξεκίνησε την παροχή του πλήρους φάσματος εργασιών λοταρίας στην Παραγουάη καθώς και έλαβε εξάμηνη επέκταση της σύμβασής της με τη Λοταρία της Φλόριντα με νέα ημερομηνία λήξης την 27η Σεπτεμβρίου 2015.

Διεθνείς Δραστηριότητες

Τα έσοδα από τις Διεθνείς Δραστηριότητες ήταν €76 εκ. έναντι €86 εκ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων σε προϊόντα παιγνιομηχανών στην Ευρώπη, του σχετικού εφάπαξ οφέλους που καταγράφηκε στα έσοδα από υπηρεσίες κατά το 2013 και το οποίο δεν επαναλήφθηκε, και της τροποποίησης των όρων της σύμβασης με έναν από τους πελάτες της Εταιρείας, η οποία μείωσε τα έσοδα αλλά αύξησε τα κέρδη. Τα λειτουργικά έσοδα του τομέα Διεθνών Δραστηριοτήτων ήταν €15 εκ. έναντι €14 εκ. το προηγούμενο έτος, εν μέρει λόγω του χρόνου που πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες δαπάνες και ενέργειες, προκειμένου να βελτιωθεί η κερδοφορία.

Πρόσφατα, στην GTECH ανατέθηκε 10ετής σύμβαση με την Εθνική Λοταρία του Βελγίου για την προμήθεια συστήματος και τερματικών διαδικτυακών παιγνίων και την παροχή υπηρεσιών ολοκλήρωσης, Βάσει της σύμβασης αυτής, η Εταιρεία θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες (end-to-end services) μέχρι το τέλος Μαΐου του 2024.

Στη διάρκεια του τριμήνου, η εταιρεία Camelot στη Μ. Βρετανία ξεκίνησε τη σταδιακή εγκατάσταση περισσότερων από 10.000 νέων τερματικών λοταρίας μικρού μεγέθους (Compact Lottery Terminals - CLTs) σε νέα καταστήματα λιανικής για την πώληση στιγμιαίων λαχείων. Τα τερματικά CLT αναπτύχθηκαν σε συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Camelot, GTECH και Motorola Solutions.

Ιταλία

Τα έσοδα από τον τομέα εργασιών της Ιταλίας ήταν €461 εκ. έναντι €469 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η αύξηση του όγκου αθλητικών στοιχημάτων οδήγησε σε αυξημένα έσοδα, τα οποία αντιστάθμισαν εν μέρει τα μειωμένα έσοδα από τις λοταρίες και από τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές.

Τα έσοδα από λοταρίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω των μειωμένων στοιχημάτων σε «καθυστερημένους αριθμούς» lotto (Lotto late numbers) και των διαφορών στο χρονοδιάγραμμα για το λανσάρισμα προϊόντων Ξυστού (Scratch & Win). Τα συνολικά στοιχήματα Lotto για το τρίμηνο ανήλθαν σε €1,57 δισ. έναντι €1,60 δισ. για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα στοιχήματα από το στιγμιαίο λαχείο διαμορφώθηκαν σε €2,48 δισ., σε σύγκριση με €2.55 δισ. το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα από στοιχήματα σε παιγνιομηχανές ήταν €145 εκ, έναντι €152 εκ. το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα από αθλητικά στοιχήματα ανήλθαν σε €62 εκ., αυξημένα κατά €5 εκ. από πέρυσι, ωφελούμενα από την εισαγωγή του εικονικού στοιχήματος (virtual betting). Ωστόσο το όφελος αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις ελαφρώς αυξημένες καταβολές κερδών σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό το οποίο καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Τα λειτουργικά έσοδα ήταν €158 εκ έναντι €162 εκ. το προηγούμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v