Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πιστωτικής φούσκας

Ο Nouriel Roubini βλέπει επιστροφή των ριψοκίνδυνων πρακτικών του 2006-2007. Τι προβλέπει για τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Roubini: Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πιστωτικής φούσκας

Δεν βρισκόμαστε στο χείλος μιας μεγάλης κατάρρευσης, όμως μπορεί να πλησιάζουμε, προειδοποίησε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο Fox Business Network, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας πιστωτικής φούσκας.

Ο οικονομολόγος είναι γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του, αν και τελευταία έχει γίνει λίγο πιο αισιόδοξος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της χαμηλά ακόμα και αφού αυτό αυξηθεί από το σχεδόν μηδέν που βρίσκεται εδώ και περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Roubini. Αυτή η αργή διαδικασία ομαλοποίησης θα διατηρήσει ανοικτή την «κάνουλα» του δανεισμού, βοηθώντας ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Όμως θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες πρακτικές δανεισμού. Έτσι, αρχίζει να φουσκώνει μια «φούσκα» που θα μπορούσε κάποια στιγμή να σκάσει.

Ο Roubini επικαλέστηκε την επιστροφή ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την περίοδο πριν την τελευταία οικονομική κατάρρευση: πολλές πωλήσεις ομολόγων χαμηλής ποιότητας, χρέος χωρίς ισχυρή προστασία για τους ομολογιούχους και μια συγκεκριμένη μορφή ριψοκίνδυνων τίτλων που ονομάζονται PIK-toggle bonds.

«Όλα τα ριψοκίνδυνα πράγματα που συνέβαιναν πίσω στο 2006 και 2007 έχουν επιστρέψει στο ίδιο, αν όχι υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, βρισκόμαστε στην αρχή μιας πιστωτικής φούσκας, αλλά μόνο στην αρχή».

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο τα ρίσκα θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά από ένα ή δυο χρόνια.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v