Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν οι αναλυτές από τον Μάριο Ντράγκι

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις. Οι πιέσεις από τον ΟΟΣΑ και τη Γαλλία, αλλά και η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην ευρωζώνη.

Τι περιμένουν οι αναλυτές από τον Μάριο Ντράγκι

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση. Παρά τις πρόσφατες «υποσχέσεις» από τον Μάριο Ντράγκι περί «ομόφωνης απόφασης» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για λήψη αντισυμβατικών μέτρων εφόσον κριθεί απαραίτητο, η ισχυρή πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι δεν θα γίνει κάποια κίνηση σε αυτήν τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Τα τελευταία ευοίωνα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης και η μικρή (αλλά ανεπαρκής) ανάκαμψη του πληθωρισμού είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και δεν θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι πιέσεις ωστόσο εντείνονται. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο ΟΟΣΑ κάλεσε την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων και σε λήψη αντισυμβατικών μέτρων για να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Ανάλογη έκκληση έκανε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλ.

«Δεν περιμένουμε τίποτα» δήλωσε ο Lutz-Peter Wilke της BlackRock και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, δεν νομίζουμε ότι θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε περισσότερους από 60 αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, για να δράσει η ΕΚΤ το ευρώ θα πρέπει να αγγίξει το 1,42 δολ.  Το ενιαίο νόμισμα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,3915 δολ.

Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε ενημέρωση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον τιμάριθμο, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέα μέτρα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v