Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρωσική κρίση χτυπάει τα κέρδη ευρωπαϊκών εταιριών

H Societe Generale ανακοίνωσε την Τετάρτη απομείωση €525 εκατ. από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Πτώση 13% στα κέρδη πρώτου τριμήνου, στα €315 εκατ.

Η ρωσική κρίση χτυπάει τα κέρδη ευρωπαϊκών εταιριών

Tα κέρδη μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η Societe Generale ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απομείωση €525 εκατ. από τις δραστηριότητες της στην Ρωσία οδήγησε τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου 13% χαμηλότερα, στα €315 εκατ. Η γαλλική τράπεζα σημείωσε ότι η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, η επιβράδυνση της οικονομίας και η αδυναμία που επιδεικνύει το ρούβλι.

Εν τω μεταξύ, η Carlsberg και η Imperial Tobacco ανέφεραν ότι η πτώση των πωλήσεων στη Ρωσία και η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος περιόρισαν τα κέρδη και θα επιβαρύνουν τα κέρδη για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Η τέταρτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ανέφερε το αδύναμο ρούβλι και την πολιτική αβεβαιότητα ως αιτία για την διολίσθηση σε ζημίες το πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η ρωσική αγορά είναι η μεγαλύτερη για την δανέζικη εταιρεία. "Στο outlook περιλαμβάνεται μια πιο αβέβαιη μακροοικονομική κατάσταση για τη Ρωσία και την Ουκρανία" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η βρετανική Imperial Tobacco, σημείωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία επηρέασε αρνητικά τα κέρδη και τις πωλήσεις το 2014.

"Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα στην Ρωσία" ανέφερε η Alison Cooper, CEO της καπνοβιομηχανίας. Ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας υποχώρησε 7% στους έξι μήνες που τελείωσαν στις 31 Μαρτίου και η κ. Cooper σημείωσε ότι περιμένει ο όγκος να πέσει κατά 10% για το σύνολο της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η ρωσική οικονομία πιθανόν θα συρρικνωθεί ξανά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v