Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Έρχονται αναβαθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια

Κλειδί για ενδεχόμενες αναβαθμίσεις θα είναι η μείωση των ελλειμμάτων και η σταθεροποίηση και στη συνέχεια η μείωση των δεικτών χρέους, κάτι που όπως αναφέρει, θα είναι δύσκολο ακόμη και με ευνοϊκές συνθήκες και αυστηρή πειθαρχία.

Fitch: Έρχονται αναβαθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια

Είναι πιθανή η βελτίωση των αξιολογήσεων στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε ένα σενάριο οικονομικής ανάκαμψης και μείωσης των δεικτών χρέους, σημειώνει σε έκθεσή της η Fitch. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι προσεκτική αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης καθώς πολλές χώρες βιώνουν μια μακρά περίοδο ανάρρωσης, με ρίσκο υποτροπής. 

Σημειώνεται ότι η Fitch έχει ήδη προχωρήσει σε αναβαθμίσεις χωρών της ευρωπεριφέρειας, καθώς έχει υποχωρήσει η κρίση και οι χώρες αποκαθιστούν τη ζημιά στο αξιόχρεό τους. Έτσι, προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας ενώ αναβάθμισε το outloook των αξιολογήσεων Ιρλανδίας, Κύπρου, Ιταλίας και Πορτογαλίας. 

Κλειδί για ενδεχόμενες αναβαθμίσεις θα είναι η μείωση των ελλειμμάτων και η σταθεροποίηση και στη συνέχεια η μείωση των δεικτών χρέους, κάτι που όπως αναφέρει, θα είναι δύσκολο ακόμη και με ευνοϊκές συνθήκες και αυστηρή πειθαρχία. Άλλοι παράγοντες που θα παίξουν θετικό ρόλο είναι η διατηρήσιμη ανάκαμψη, οι δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και η πρόσβαση στις αγορές. 

Η Fitch εκτιμά ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν μεγαλύτερες προοπτικές αναβάθμισης κατά πολλές κλίμακες σε σχέση με την Ιταλία και τη Σλοβενία, οι αξιολογήσεις των οποίων υποχώρησαν λιγότερο εν μέσω κρίσης, αλλά και σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα που βρίσκονται ακόμη σε προγράμματα.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v