Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% το 2014 για την ευρωζώνη

"Η ανάκαμψη εδραιώνεται" δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Νέα υποβάθμιση στόχου για τον πληθωρισμό στις εαρινές προβλέψεις. Να μείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εκτός στόχων Γαλλία και Ισπανία.

Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% το 2014 για την ευρωζώνη

Ανάκαμψη της ευρωζώνης βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις, ενώ παράλληλα καλεί τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος 1,2% και 1,7% το 2015. Οι αντίστοιχες προβλέψεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνονται στο 1,6% και στο 2% αντιστοίχως.

Η Κομισιόν προχωρά ωστόσο, σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, για την ευρωζώνη προβλέπεται στο 0,8% φέτος και στο 1,2% για το 2015. Αρχικά η Κομισιόν είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός του 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Πριν τρεις μήνες, είχε υποβαθμίσει αυτό τον στόχο στο 1%.

Για την Ε.Ε., προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 1% φέτος και το 1,5% το 2015.

«Η ανάκαμψη εδραιώνεται» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Siim Kallas και συμπληρώνει: «Τα ελλείμματα άρχισαν να μειώνονται, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και το πιο σημαντικό είναι πως η κατάσταση στην απασχόληση άρχισε να βελτιώνεται. Οι συνεχείς προσπάθειες μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη και την ίδια την Ε.Ε. αρχίζουν να αποδίδουν».

«Οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές θυμίζουν τη βαθιά προσαρμογή στην οποία πέρασαν οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1990 και τα επόμενα έτη, η οποία συνδέθηκε με την ένταξή τους στην Ε.Ε., πριν ακριβώς από μία δεκαετία. Η εμπειρία τους δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάσει κανείς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις νωρίς και να παραμείνει σε αυτήν την πορεία, όποιες προκλήσεις κι αν αντιμετωπίσει στο δρόμο του. Με αυτό το πνεύμα, δεν πρέπει να μειώσουμε τις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους και να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ως προς τις προβλέψεις για τα ελλείμματα, η Γαλλία αναμένεται ότι θα βγει και το 2015 εκτός στόχου, εκτός εάν προχωρήσει αμέσως σε προσαρμογές πολιτικής. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επρόκειτο να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ από το 2013, αλλά η Ε.Ε. αποφάσισε παράταση της προθεσμίας για δύο χρόνια. Το 2013, το Παρίσι κατέγραψε έλλειμμα 4,3% (έναντι στόχου στο 4,1%) και το 2015 προβλέπεται ότι θα έχει έλλειμμα 3,4% έναντι στόχου για 3%.

Μία ακόμη χώρα που εκτιμάται ότι θα βγει εκτός στόχου στο μέτωπο του ελλείμματος είναι η Ισπανία. Η Κομισιόν προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο 6,1% το 2015 από 5,6% φέτος. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos υποστήριξε πως η χώρα του θα πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ το 2015.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας -η οποία βγαίνει εκτός μνημονίου- εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v