Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής χώρας από τους φιλορώσους αντάρτες.Το Σαββατοκύριακο αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι συγκρούσεις Ουκρανών και φιλορώσων αυτονομιστών δεν σταμάτησαν. Ένοπλοι φιλορώσοι εισέβαλαν σε στρατιωτική μονάδα και σε στρατολογικό σημείο στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ, τραυματίζοντας δύο Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών.
Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την επίθεση εναντίον της μονάδας Αρ. 3035, κατά την οποία οι δράστες πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ένας νεοσύλλεκτος τραυματίστηκε σε επίθεση σε στρατολογικό γραφείο στην πόλη που έκαναν άγνωστοι με αυτόματα όπλα.
Λίγο νωρίτερα, ο αυτοαποκαλούμενος αυτονομιστής κυβερνήτης της πόλης Βαλέρι Μπολότοφ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και γενική επιστράτευση όλων των ανδρών.
Στις γειτονικές πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής η αντιτρομοκρατική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, που σταδιακά σφίγγει τον κλοιό γύρω από αυτές.
Η επίθεση στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ προκάλεσε το θάνατο πέντε Ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Βασίλ Kρουτόφ. Από την πλευρά των ανταρτών, ο απολογισμός από την Παρασκευή ήταν πέντε νεκροί - τρεις αντάρτες και δύο πολίτες.
Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας σε Μαριούπολη και Κονσταντίνοβκα.
Φιλορώσοι επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Οδησσό
Περισσότεροι από 2000 φιλορώσοι εξαπέλυσαν την Κυριακή επίθεση εναντίον της έδρας της αστυνομίας στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι δράστες, οπλισμένοι με ρόπαλα, έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά απαιτώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενωμένης Ουκρανίας. Τα επεισόδια αυτά είχαν οδηγήσει στον εμπρησμό ενός κτιρίου όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι, κυρίως φιλορώσοι.
Οι αστυνομικοί που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου άρχισαν να απελευθερώνουν έναν-έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως «ήρωες». «Μπράβο!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.
Πριν από την επίθεση, το πλήθος των 2.000- 3.000 διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας, μέσω βροχής, φωνάζοντας «φασίστες!». Πολλοί αστυνομικοί μπροστά από το κτίριο δέχθηκαν χτυπήματα με ομπρέλες από κάποιες γυναίκες.
Από την Παρασκευή συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 50 άτομα, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 200.
Δεύτερη σύνοδο στη Γενεύη ζητά η Γερμανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε να διεξαχθεί δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία.
Ο Σταϊνμάγερ απηύθυνε την έκκληση αυτή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια... να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.
Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι ο στόχος μιας τέτοιας συνόδου «θα είναι να υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση».
«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο, διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Τη 17η Απριλίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ε.Ε. είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης ενός εθνικού διαλόγου με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Ο ΟΑΣΕ εντέλλεται να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μία την άλλη ότι υπονομεύει τη συμφωνία.
Νωρίτερα ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης είχε δηλώσει πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν νέες προσπάθειες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει έναν «διάλογο» με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Γιάτσενιουκ: Ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή της Ουκρανίας
Τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων αποτελούν μέρος «ενός ρωσικού σχεδίου με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας» δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ.
«Αυτό που συνέβη στην Οδησσό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας και του κράτους της» επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Οδησσό στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.
«Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας» συνέχισε ο ίδιος.
«Ο στόχος της Ρωσίας είναι να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι συνέβη στα Ανατολικά» πρόσθεσε. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν χρηματοδοτήσει και έχουν οργανώσει επαγγελματίες που έχουν χειραγωγήσει απλούς πολίτες, όμως η ενότητά μας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους τρομοκράτες».
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν καθώς απέτυχαν στο έργο τους.
Εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους, υποστήριξε, (τα σχέδια) «αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχαν αποτραπεί».
Ο ίδιος πρόσθεσε: Εγώ προσωπικά κατηγορώ την υπηρεσία ασφαλείας ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτή την επιχείρηση καταστολής". Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε και τις φιλορωσικές ομάδες για "πρόκληση των ταραχών".
Φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ως ένδειξη πένθους, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ εξέφρασε «τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φρικτής τραγωδίας» και διαβεβαίωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβώσει ποιος δεν έκανε το καθήκον του».
Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή του προκαλεί αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία με την επιχείρηση που πραγματοποιεί με στόχο να αποκαταστήσει την εξουσία του Κιέβου στις πόλεις που ελέγχουν οι αντάρτες.
Όταν ρωτήθηκε για τις φιλορωσικές ομάδες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ο Γιάτσενιουκ απάντησε: "Δεν έχουμε χάσει εντελώς τον έλεγχο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τοπικό πληθυσμό, εάν υποστηρίξει την ειρήνη και την ασφάλεια".
«Η διαδικασία του διαλόγου έχει ξεκινήσει, μόνο που πνίγηκε στον ήχο των πυροβολισμών των αυτόματων όπλων ρωσικής παραγωγής» υπογράμμισε.
Εν τω μεταξύ, ένας δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο δρόμο μεταξύ των πόλεων Χάρκοβο και Ιζιούμ όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα σημείο ελέγχου.
Επικοινωνία Πούτιν - Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν την Κυριακή και τόνισαν τη σημασία που έχει να αναληφθεί «αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη διάθεση και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου στη Βαρσοβία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε την Παρασκευή δια χειλέων των απεσταλμένων της στη Βαρσοβία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο εάν δεν υπάρξει προπληρωμή του, καθώς η διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ενέργεια κλιμακώνεται.
Bild: H CIA και το FBI συμβουλεύουν την κυβέρνηση του Κιέβου
Δεκάδες ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ παρέχουν συμβουλές στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, έγραψε η εφημερίδα Bild am Sonntag, η κυριακάτικη έκδοση της καθημερινής εφημερίδας Bild.
Επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν, η Bild υποστηρίζει ότι πράκτορες της CIA και του FBI βοήθησαν το Κίεβο να περιορίσει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία και να εγκαταστήσει ένα μηχανισμό αποτελεσματικής ασφαλείας.
Η γερμανική εφημερίδα διευκρίνισε ότι οι πράκτορες δεν ενεπλάκησαν άμεσα στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Η δραστηριότητά τους περιορίζεται στην πρωτεύουσα, το Κίεβο» σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι πράκτορες του FBI βοηθούν το Κίεβο επίσης στη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, έγραψε η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία μια ομάδα εξειδικευμένη σε οικονομικές υποθέσεις βοηθά επίσης στο να εξακριβωθεί η προέλευση της περιουσίας του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Απελευθερώθηκαν οι 12 παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που κρατούνταν εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας απελευθερώθηκαν το Σάββατο μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Βλαντίμιρ Λούκιν, τον ρώσο απεσταλμένο του προέδρου Πούτιν.
"Και τα 12 πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα μου απελευθερώθηκαν", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λούκιν στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Όπως δήλωσε ο γερμανός συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ (επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) "φανταστείτε ότι χθες βράδυ ήμασταν ακόμα εν μέσω ανταλλαγής πυρών και τώρα συναντούμε τις οικογένειές μας, κάτι που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν".
Οι παρατηρητές κρατούνταν επί οκτώ ημέρες από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι αρχικά τους αποκαλούσαν "αιχμαλώτους πολέμου" και μετά "καλεσμένους" απορρίπτοντας τον όρο "όμηροι".
"Δεν κακοποιηθήκαμε, όλα πήγαν καλά", δήλωσε στο Κίεβο ο συνταγματάρχης του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ιγκορ Τουρόφσκι.
"Περάσαμε τις πρώτες δύο ημέρες μέσα σε μια σπηλιά και τελούσαμε υπό συνεχή παρακολούθηση. Μας συνόδευαν ακόμη και στην τουαλέτα", δήλωσε από το Ντονέτσκ στην τηλεόραση της χώρας του ο τσέχος αντισυνταγματάρχης Γιόζεφ Πρερόφσκι. "Οι πρώτες οκτώ ώρες ήταν οι χειρότερες", είπε εξηγώντας ότι είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των παρατηρητών.