Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αυστηρά τα stress tests της ΕΕ αλλά μόνο το πρώτο βήμα

Τα stress tests αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Fitch: Αυστηρά τα stress tests της ΕΕ αλλά μόνο το πρώτο βήμα

Τα πανευρωπαϊκά stress tests είναι αρκούντως αυστηρά για να τονώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ειδικά από την στιγμή που θα έχει προηγηθεί ο έλεγχος στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (AQR) από την ΕΚΤ, αναφέρει η Fitch σε έκθεση της.

Τονίζει ωστόσο πως τα stress tests αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital planning), των διοικητικών μοντέλων και των σχεδίων έκτακτης ανάγκης θα ενισχύσου ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η αξιοπιστία των stress tests έχει ενισχυθεί αυτή την φορά από τους ελέγχους στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στις μεγάλες τράπεζες από την ΕΚΤ. Όπως υποστηρίζει οι έλεγχοι αποτελούν μια θετική εξέλιξη προς την εναρμόνιση των μετρήσεων για την ποιότητα του ενεργητικού, διευκολύνοντας τον εντοπισμό προβληματικών δανείων και την αξιολόγηση των διαθέσιμων «μαξιλαριών».

Ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών επιθεώρησαν το χαρτοφυλάκιο τους το 2013, εφαρμόζοντας πιο συντηρητικές ταξινομήσεις των προβληματικών δανείων από ότι προηγουμένως και αυξάνοντας τις προβλέψεις. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την Fitch θα είναι η ενίσχυση της συνοχής των τραπεζικών δεδομένων για τα stress tests της EBA.

Τα σενάρια της EBA

Όπως επισημαίνει η Fitch τα stress tests περιλαμβάνουν βασικά και δυσμενή σενάρια. Τα σενάρια της EBA περιλαμβάνουν οικονομικές μεταβλητές που υπολογίζουν μεταξύ άλλων ενδεχόμενες αλλαγές στις αποδόσεις των ομολόγων, τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι τα tests είναι πιο πολύπλοκα, περιεκτικά και αυστηρά από αυτά του 2011, τα οποία δεν περιλάμβαναν δυσμενή οικονομικά σενάρια. Η συμπερίληψη παραμέτρων για τις αποδόσεις των ομολόγων είναι σύμφωνα με την Fitch εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου του ρίσκου που απορρέει από την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Ένα άλλο σημαντικό σοκ είναι και η υποτίμηση των νομισμάτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η συμπερίληψη του ενδεχόμενου για νέες ελαφρύνσεις κρατικού χρέους κάνει τα tests ακόμα πιο αυστηρά, προσθέτει η Fitch.

Το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ 

Η ΕΚΤ αναμένει οι τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα αποκαλύψουν οι έλεγχοι μέσω έκδοσης κοινών μετοχών σε διάστημα έξι μηνών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο. Οι ελλείψεις που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο πρέπει να καλυφθούν μέσα σε διάστημα εννιά μηνών.

Η Fitch εκτιμά ότι το διάστημα των εννιά μηνών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών είναι αρκετά επιθετικό αλλά αναγκαίο για να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v