Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Εκροές κεφαλαίων $100 δισ. από Ρωσία το 2014

Το ΔΝΤ υποβαθμίζει δραστικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ και υπολογίζει πως οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε εκροές κεφαλαίων 100 δισ. δολ. το 2014.

ΔΝΤ: Εκροές κεφαλαίων $100 δισ. από Ρωσία το 2014

Καταπέλτης για τη ρωσική οικονομία είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που υπολογίζει ότι οι εκροές κεφαλαίων για το 2014 θα αγγίξουν τα 100 δισ. δολ. Το ΔΝΤ προχωρά παράλληλα σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για τη Ρωσία προβλέποντας ανάπτυξη 0,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,3%.  

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρωσία, Αντόνιο Σπιλιμπέργο, δήλωσε επίσης ότι οι διεθνείς κυρώσεις που επεβλήθησαν στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση, πλήττουν τη ρωσική οικονομία και αποτελούν απειλή για τις επενδύσεις. "Η Ρωσία ήδη βρίσκεται σε ύφεση δήλωσε". 

Προσέθεσε ότι για το 2015, το ΔΝΤ προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης για τη Ρωσία της τάξεως του 1%, αν και υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη. 

Ως προς την πρόσφατη - και αιφνιδιαστική- απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης προκειμένου να χαλιναγωγήσει την πτωτική πορεία που καταγράφεται στο ρούβλι, το ΔΝΤ σχολιάζει δεν ήταν αρκετή. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της Ρωσίας θα ξεπεράσει φέτος το 6%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v