Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Απόφαση "ορόσημo" για αγορά smartphones

Η Κομισιόν έκρινε ότι είναι καταχρηστική η πρακτική της Motorola να ζητά μέτρα κατά της Apple για αντιγραφή ευρεσιτεχνίας. Με βάση την απόφαση η Motorola θα πρέπει να λύσει την διαμάχη με την Apple μέσω διαμεσολαβητών, χωρίς την ανάληψη νομικής δράσης.

ΕΕ: Απόφαση ορόσημo για αγορά smartphones

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη πως η Motorola Mobility παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον της Apple για παραβίαση ευρεσιτεχνιών.

Oπως μεταδίδει το Reuters, δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στην Motorola, την οποία έχει εξαγοράσει η Google.

Η Κομισιόν ανέφερε ακόμα πως έκανε δεκτή δέσμευση της Samsung να μην ζητήσει νομικές κυρώσεις εναντίον ανταγωνιστών, εφόσον δεχτούν να υπογράψουν συμφωνία παραχώρησης αδειών για έξυπνα κινητά και tablets.

H απόφαση «ορόσημο» θα βοηθήσει σύμφωνα με το πρακτορείο να μπει τέλος στην διαμάχη μεταξύ των κατασκευαστών έξυπνων κινητών και το μπαράζ μηνύσεων για κλοπή ευρεσιτεχνιών.

Η Κομισιόν έκρινε ότι είναι καταχρηστική η πρακτική της Motorola να ζητά μέτρα κατά της Apple για αντιγραφή μιας ευρεσιτεχνίας SEP (standard essential patent). Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ανέφερε ότι η επιδίωξη νομικών κυρώσεων αποτελεί μια νόμιμη διεκδίκηση για τους κατόχους ευρεσιτεχνιών σε περίπτωση παραβιάσεων. Ωστόσο, στην περίπτωση της Motorola εναντίον της Apple συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Με βάση την απόφαση η Motorola θα πρέπει να λύσει την διαμάχη με την Apple μέσω διαμεσολαβητών, χωρίς την ανάληψη νομικής δράσης.

«Οι λεγόμενοι πόλεμοι της ευρεσιτεχνίας στα κινητά δεν δύναται να συνεχίζονται εις βάρος των καταναλωτών» ανέφερε ο Joaquin Almunia. «Ενώ οι ιδιοκτήτες των ευρεσιτεχνιών πρέπει να αποζημιώνονται για την χρήση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας, οι χρήστες τους θα πρέπει να πρόσβαση στην κατοχυρωμένη τεχνολογία με δίκαιους, εύλογους και όχι μεροληπτικούς όρους» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v