Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Miller (Gazprom): Κρίσιμος ο αγωγός South Stream

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream με χωρητικότητα 63 δισ. κυβικά μέτρα αναπτύσσεται κατά μήκος της Μαύρη Θάλασσας έως τη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη.

Miller (Gazprom): Κρίσιμος ο αγωγός South Stream

Η Διαχειριστική Επιτροπή της Gazprom ενημερώθηκε αναφορικά με την πρόοδο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και την υλοποίηση των σχετικών έργων στη Ρωσία και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ομίλου επισημάνθηκε ότι ο South Stream προχωράει σε αυστηρή συμμόρφωση με το χρονοδιάγραμμα.

Η Βουλγαρία θα υπογράψει σύντομα συμβάσεις για τα υλικά και την προμήθεια εξοπλισμού, καθώς επίσης για τα έργα εγκατάστασης, την εκπαίδευση του προσωπικού και την ανάθεση ενός τμήματος του αγωγού. Παρόμοιες δραστηριότητες διεξάγονται και στη Σερβία.

Οι κύριες εργασίες κατασκευής στη Βουλγαρία και τη Σερβία έχουν προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι.

Στην Ουγγαρία, το FEED (front-end engineering and design) βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, μαζί με το χωροταξικό σχεδιασμό και τις δραστηριότητες εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA).

Στη Σλοβενία ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι δραστηριότητες εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι επίσης σε εξέλιξη, ενώ οι προσφορές για το σχεδιασμό του σλοβενικού τμήματος θα ανακοινωθούν πριν από την έναρξη του καλοκαιριού.

Η Κροατία προχωρά στη σύνταξη της συμφωνίας των μετόχων της εταιρείας του κοινού έργου, ενώ το σχέδιο σύμβασης και η έκταση των εργασιών για την κατάρτιση του φακέλου τεκμηρίωσης του έργου είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η σχέδιο των επενδύσεων αναπτύσσεται για την κατασκευή ενός τμήματος μεταφοράς αερίου και στην ΠΓΔΜ. Διακυβερνητικές συμφωνίες για το έργο έχουν υπογραφεί με όλες τις προαναφερθείσες χώρες. Στη Σερβία, μια διακυβερνητική συμφωνία εκπονείται, με σκοπό να παρέχει τη συνεργασία κατά την κατασκευή και τη λειτουργία του τμήματος του South Stream και των εγκαταστάσεων ισχύος.

Με πρωτοβουλία του αυστριακού κόμματος, η Gazprom άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τμήματος του αγωγού στην Αυστρία, ταυτόχρονα με το Σλοβενικό τμήμα που κατασκευάζεται.

Ρυθμίσεις για το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι εταιρείες που κέρδισαν το διαγωνισμό, ενισχύουν με έντονους ρυθμούς την παραγωγή σωλήνων για την πρώτη σειρά. Η συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του αγωγού, καθώς και την κατασκευή των εγκαταστάσεων διαδικασίας και την ανάπτυξη υποδομών στη στεριά για τέσσερις αγωγούς φυσικού αερίου σε Ρωσία και Βουλγαρία. Η προμήθεια σωλήνων στη Βουλγαρία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο.

Τον Ιούνιο οι εργασίες θα ξεκινήσουν στη ρωσική ακτή, και τον Ιούλιο στη Βουλγαρία. Τέλος, η υποθαλάσσια τοποθέτηση του αγωγού θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι περίπου 8.500 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Κροατία για την κατασκευή και στη συνέχεια τη λειτουργία του South Stream.

Το πρώτο φυσικό αέριο θα αρχίσει να μεταφέρεται μέσω του αγωγού στα τέλη του 2015.

Οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο στον κεντρικό σταθμό συμπίεσης Russkaya, ο οποίος αποτελεί το σημείο εκκίνησης του South Stream. Ο σταθμός Russkaya θα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης εγκατεστημένης ισχύος, που θα ανέρχεται στα 448 MW. Αυτή τη στιγμή, γίνεται εγκατάσταση του εξοπλιστικού πυρήνα της διαδικασίας, δηλαδή των συμπιεστών αερίου και των μονάδων επεξεργασίας, στο σταθμό. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2014.

Μία κατασκευή μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή, στο σύστημα διασύνδεσης φυσικού αερίου, Southern Corridor, που θα τροφοδοτήσει με αέριο τον South Stream. Στη δυτική διαδρομή της κατασκευής (Φάση 1 του έργου), έχουν συγκολληθεί 576 χιλιόμετρα σωλήνων (65% του συνολικού μήκους του), ενώ πολλά τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου δοκιμάζονται και οι σταθμοί συμπίεσης (CS) είναι υπό κατασκευή. Ο εξοπλιστικός πυρήνας της διαδικασίας έχει εγκατασταθεί στους σταθμούς Kazachya CS και Korenovskaya CS, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Τέλος, έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται τα θεμέλια στο σταθμό Shakhtinskaya CS.

Οι προετοιμασίες για την κατασκευή της ανατολικής διαδρομής (Φάση 2 του έργου) έχουν αρχίσει.

Με στόχο να παρέχει τις απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω της δυτικής οδού, ο αγωγός Urengoy – Novopskov επεκτείνεται και σε τμήμα του Petrovsk – Pisarevka. Μέχρι στιγμής, έχουν αναβαθμιστεί περίπου 170 χιλιόμετρα του αγωγού.

Η αναβάθμιση των τριών εκ των έξι σταθμών συμπίεσης - Yekaterinovka, Bubnovka και Pisarevka - βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να αυξηθεί η χωρητικότητά τους, ενώ ο εξοπλιστικός πυρήνας της διαδικασίας εγκαθίσταται εκεί. Η αναβάθμιση των σταθμών συμπίεσης, Yekaterinovka CS και Bubnovka CS, πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, ενώ ο Pisarevka CS, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, η χωρητικότητα των Bubnovka CS και Yekaterinovka CS θα ανέρχεται στα 96 MW και 64 MW αντίστοιχα.

«Μόνο ο South Stream μπορεί πλέον να προσφέρει επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Alexey Miller.”

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream είναι το παγκόσμιο έργο υποδομής της Gazprom, που στοχεύει στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου με χωρητικότητα 63 δισ. κυβικά μέτρα κατά μήκος της Μαύρη Θάλασσας έως τη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη, με σκοπό τη διαφοροποίηση των εξαγωγικών οδών του φυσικού αερίου και την εξάλειψη των κινδύνων διέλευσης. Ο αγωγός φυσικού αερίου θα φθάσει την πλήρης δυναμική του το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v