Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Κυρώσεις στον «στενό κύκλο» Πούτιν

Κυρώσεις σε 7 αξιωματούχους και 17 εταιρείες που συνδεόνται με τον Πούτιν επέβαλαν οι ΗΠΑ. Στη λίστα και ο CEO της Rosneft. Διεύρυνε τη "μαύρη λίστα" η EE. Πυροβολήθηκε ο δήμαρχος του Χαρκόβου. Περίπου 30 αυτονoμιστές κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Κοστιαντίνιβκα.

ΗΠΑ: Κυρώσεις στον «στενό κύκλο»  Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε επτά Ρώσους αξιωματούχους και σε δεκαεπτά εταιρείες που συνδέονται με τον Πούτιν, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο από τους επτά αξιωματούχους βρίσκονται στο στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα υποστούν πάγωμα στοιχείων ενεργητικού και απαγόρευση χορήγησης βίζας. Στις δεκαεπτά εταιρείες που συνδέονται με τον στενό κύκλο του Πούτιν θα επιβληθεί πάγωμα στοιχείων ενεργητικού.

«Από τις 17 Απριλίου, η Ρωσία δεν έκανε τίποτα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της Γενεύης και στην πραγματικότητα κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την κρίση» ανέφερε στην ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. «Η συμμετοχή της Ρωσίας στα πρόσφατα περιστατικά βίας στην ανατολική Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη» πρόσθεσε.

Παράλληλα οι ΗΠΑ θα βάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό.

Στη λίστα με τα ονόματα των αξιωματούχων βρίσκεται και αυτό του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντιμίτρι Κόζακ, και του CEO της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε ότι μια μελλοντική φάση θα μπορούσε να επιφέρει ευρύτερες κυρώσεις κατά ρωσικών τομέων, όπως ο τραπεζικός και ο αμυντικός, εάν η Μόσχα προχωρήσει με περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

«Αργότερα σήμερα θα υπάρξει ανακοίνωση και μπορώ να σας πω ότι θα βασίζεται στις κυρώσεις που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Οι κυρώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το επόμενο στάδιο μιας καλιμπραρισμένης προσπάθειας να αλλάξει η συμπεριφορά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

ΕΕ: Επιπλέον 15 ονόματα στη ρωσική "μαύρη λίστα"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τη Δευτέρα 15 επιπλέον αξιωματούχους στη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η απόφαση φέρνει τον συνολικό αριθμό των αξιωματούχων που έχουν υποστεί κυρώσεις για την εμπλοκή τους στην ουκρανική κρίση στους 48. Όπως μεταδίδει το APF, η απόφαση λήφθηκε σε συνάντηση απεσταλμένων των 28 κρατών μελών της ΕE.

Οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν πως αποτελεί τυπικότητα και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών.

Τα ονόματα των αξιωματούχων δεν δημοσιεύτηκαν, αλλά θα συμπεριληφθούν στην επίσημα ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΕ το πρωί της Τρίτης.

Ρωσία: Θα απαντήσουμε στις ΗΠΑ

"Αηδιασμένος" από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

"Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου (για τις νέες κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία) προκαλεί αηδία" φέρεται να δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η ανακοίνωση αυτή "καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

"Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (σ.σ. ο Τζέι Κάρνεϊ) μαρτυρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τα πράγματα σε μια επιδείνωση της κρίσης", υποστήριξε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα "θα απαντήσει" στις νέες κυρώσεις. "Ασφαλώς, θα απαντήσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ουάσινγκτον", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πολλές επιλογές. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

S&P: Υποβάθμισε Rosneft και Gazprom

H S&P υποβάθμισε τη Δευτέρα την αξιολόγηση των ρωσικών Gazprom και Rosneft σε "BBB-" από "BBB", διατηρώντας το αρνητικό outlook.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η υποβάθμιση ακολουθεί την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ρωσίας την Παρασκευή, σε "BBB-".

Πυροβολήθηκε ο δήμαρχος του Χαρκόβου

Ο Γενάδη Κέρνες, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χαρκόβου, βρίσκεται στο νοσοκομείο, όπου εγχειρίζεται εκτάκτως καθώς πυροβολήθηκε πισώπλατα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraina, επικαλούμενο δήλωση της εκπροσώπου του δημάρχου. "Οι γιατροί αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του", είπε η Τατιάνα Γκρουζίνσκαγια, σύμφωνα με το Interfax.

Νέες καταλήψεις κτιρίων

Εν τω μεταξύ, φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει το αρχηγείο της αστυνομίας, αλλά και το δημαρχείο στην πόλη Κοστιαντίνιβκα της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Στις 6 π.μ. περίπου 30 αυτονομιστές εισήλθαν στο αρχηγείο της τοπικής αστυνομίας και κατέλαβαν το ισόγειο. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα αιτήματά τους», σημείωσε.

Συνεχίζεται η ένταση

Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν χθες Κυριακή τα γραφεία ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν έξω από το κτίριο.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι τέσσερις αυτονομιστές φορώντας μάσκες και κρατώντας ρόπαλα και ασπίδες στέκονταν στην είσοδο του κτιρίου κι έλεγχαν την πρόσβαση, ενώ πολλοί άλλοι αυτονομιστές με στολές παραλλαγής διακρίνονταν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους οκτώ Ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από την Παρασκευή στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, «απελευθερώθηκε χθες», ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τους συναδέλφους του, δήλωσε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον παρατηρητή να βγαίνει από το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Σλαβιάνσκ συνοδευόμενος από τρεις άοπλους άνδρες, να μπαίνει σ' ένα λευκό τζιπ του ΟΑΣΕ και να αναχωρεί.

Πρόκειται για τον Σουηδό παρατηρητή, ο οποίος πάσχει από ήπιας μορφής διαβήτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Στέλα Χορόσεβα. «Απελευθερώθηκε», είπε η εκπρόσωπος του αυτονομιστή δημάρχου του Σλαβιάνσκ. «Όσον αφορά τους άλλους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε. Ερωτηθείσα αν είναι ο μόνος από τους παρατηρητές που απελευθερώνεται σήμερα, η εκπρόσωπος απάντησε «ναι».

Δώδεκα άνθρωποι, από τους οποίους οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί, κρατούνται από την Παρασκευή από τους αυτονομιστές. Όπως δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ στους δημοσιογράφους, οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται από την Παρασκευή από φιλορώσους αντάρτες στο Σλαβιάνσκ είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Ο Πονομαριόφ ανακοίνωσε παράλληλα και τη σύλληψη από τους αντάρτες τριών Ουκρανών αξιωματικών, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι αυτονομιστές, ένας Γερμανός παρατηρητής που μετέχει στην αποστολή, ο συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν τον άγγιξαν και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο de facto δήμαρχος του Σλαβιάνσκ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των παρατηρητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v