Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Constancio: Η ΕΚΤ δεν έχει στόχο για πληθωρισμό Απριλίου

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την αναιμική ανάπτυξη, την υπερβολική ανεργία και τις σημαντικές διαφορές στα επιτόκια των τραπεζών μεταξύ των κρατών μελών.

Constancio: Η ΕΚΤ δεν έχει στόχο για πληθωρισμό Απριλίου

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Απρίλιο δεν θα πυροδοτήσουν από μόνα τους αλλαγή πολιτικής δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει θέσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο για αυτό τον μήνα.

«Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο κατά νου. Είναι μια σημαντική πληροφορία αλλά δεν είναι η μόνη πτυχή που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια απόφαση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για μια πιθανή αναθεώρηση της μεσοπρόθεσμης πορείας για τον πληθωρισμό. Δεν είναι ένα ή δύο νούμερα που μετράνε» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Constancio.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Luc Coene, είχε αναφέρει ότι μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο μπορεί να πυροδοτήσει νέα μέτρα.

Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ έχει έτοιμα κάποια μέτρα, ο κ. Constancio απάντησε: «Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα. Όπως είπαμε προηγουμένως, θα δράσουμε εφόσον χρειαστεί».

Ο κ. Constancio παρέθεσε μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης «μιας περιόδου χαμηλού πληθωρισμού που απειλεί να αυξήσει το βάρος του υπερβολικού χρέους που καταποντίζει κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την αναιμική ανάπτυξη, την υπερβολική ανεργία και τις σημαντικές διαφορές στα επιτόκια των τραπεζών μεταξύ των κρατών μελών.

Η ευρωζώνη έχει καταγράψει ενθαρρυντική πρόοδο μετά την αντιμετώπιση του κινδύνου της διάλυσης πριν από δύο χρόνια, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε βγει εντελώς από την ζώνη κινδύνου» υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v