Eurasian Media Forum: Μια Πλατφόρμα διαλόγου

Οι παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές και οι διεθνείς συγκρούσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του 12ου Eurasian Media Forum. Διοργανώθηκε 24-25 Απριλίου στην Αστανά του Καζακστάν και σε αυτό κυριάρχησε το θέμα της Ουκρανίας.

Eurasian Media Forum: Μια Πλατφόρμα διαλόγου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 12ο Ευρασιατικό Μιντιακό Φόρουμ (Eurasian Media Forum - EAMF) στις 24 και 25 Απριλίου στην Αστανά, την πρωτεύουσα του Καζακστάν. Το συνέδριο διοργανώθηκε στο «Παλάτι της Ανεξαρτησίας» (Palace of Independence), ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 3.000 άτομα. Βασικός χορηγός του 12ου Eurasian Media Forum ήταν η εταιρεία των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (Sovereign Wealth Fund) Samruk – Kazyna.

Το Ευρασιατικό Μιντιακό Φόρουμ αποτελεί εδώ και 12 έτη μια μοναδική πλατφόρμα για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, όπου διακεκριμένοι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο από το χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της οικονομίας έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ανοιχτά τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία.

Για ακόμη μια χρονιά, το EAMF παρείχε την ευκαιρία σε περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες με διαφορετικές αντιλήψεις να ανταλλάξουν απόψεις, πληροφορίες και ιδέες για την παγκόσμια αλλαγή και τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και να ενισχύσει την επαφή και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στο φόρουμ.

Η ημερήσια διάταξη του 12ου Eurasian Media Forum περιλάμβανε σημαντικά θέματα προς ανάλυση, ενώ το βασικό panel αναφέρθηκε στις παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές και τις διεθνείς συγκρούσεις. Η πραγματοποίηση του συνεδρίου συμπίπτει χρονικά με τις εξελίξεις και τα γεγονότα στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το θέμα αυτό να κυριαρχήσει μεταξύ των πάνελ συζήτησης αλλά και να μονοπωλήσει τις συζητήσεις και το ενδιαφέρον των συνέδρων στις εκτός πάνελ συνομιλίες και δραστηριότητες.

Η κ. Dariga Nazarbayeva (φωτ), πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φόρουμ και κόρη του προέδρου της χώρας κ. Nursultan Nazarbayev, στο λόγο της κατά την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε ότι «πολλοί από τους άγραφους κανόνες της παγκόσμιας τάξης που προέκυψαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν είναι πλέον σε ισχύ. Κάθε σημαντικός παίκτης ερμηνεύει τους κανόνες με το δικό του τρόπο, με την τάση για συγκρούσεις να μεγαλώνει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είμαστε ανήσυχοι για την Ουκρανία, μια φιλικά προσκείμενη χώρα με την οποία έχουμε σημαντικές εμπορικές σχέσεις και μοιραζόμαστε τόσα κοινά. Οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν για εμάς και προσωπικό χαρακτήρα».

Στη συνέχεια, κ. Nazarbayeva αναφέρθηκε στην προοπτική της Ευρασιατικής Ολοκλήρωσης και στα προβλήματα που παρουσιάζει. “Πρώτον, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η περίοδος που ακολούθησε επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξη των χωρών και δεύτερον το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των εμπλεκόμενων χωρών είναι διαφορετικός και μη συγχρονισμένος είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν την επόμενη δεκαετία”, τόνισε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, μια ιδέα που συνέλαβε και προώθησε ο πρόεδρος του Καζακστάν κ. Nursultan Nazarbayev πριν από 20 χρόνια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα. Η διαδικασία της ολοκλήρωσης θα εισέλθει σε μια νέα φάση με την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης τον επόμενο μήνα στην Αστανά από τους προέδρους της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.

Τελειώνοντας, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φόρουμ, επισήμανε την σημασία που δίνει το Eurasian Media Forum στη διαφορετικότητα, στην ανάπτυξη του διαλόγου και την προάσπιση της ειρήνης στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v