Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Εστίες έντασης σε Σλαβιάνσκ και Ντόνετσκ

Απελευθερώθηκε από τους αυτονομιστές ένας παρατηρητής του ΟΑΣΕ, παραμένουν όμηροι άλλοι έντεκα, καθώς και τρεις Ουκρανοί αξιωματούχοι που θεωρούνται «αιχμάλωτοι πολέμου». Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από G7, ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ουκρανία: Εστίες έντασης σε Σλαβιάνσκ και Ντόνετσκ

Η επόμενη σειρά αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εξαιτίας του ρόλου της στην ουκρανική κρίση θα έχει στόχο κυρίως τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, καθώς και πρόσωπα και εταιρείες του στενού κύκλου του προέδρου Βλ. Πούτιν.

"Από αυτήν την εβδομάδα, σε συντονισμό με τους συμμάχους και εταίρους μας, θα αυξήσουμε την πίεση επί των στενών συνεργατών (του Βλ. Πούτιν), των εταιρειών που διευθύνουν και της βιομηχανίας της άμυνας", δήλωσε χθες το πρωί ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τόνι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNN.

Μεταξύ αυτών που αναμένεται ότι θα περιληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων είναι ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής Rosneft και αυτός της Gazprom, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι οποίοι επικαλούνται Aμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζουν.

Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως δεν θα απέκλειε ο ίδιος ο Πούτιν να είναι μια μέρα στόχος κυρώσεων, αν και παραδέχθηκε πως είναι πολύ σπάνιο να τιμωρείται προσωπικά ο ηγέτης μιας χώρας.

Οι νέες διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες είναι πιθανόν να επιβληθούν ήδη από σήμερα, Δευτέρα, έχουν στόχο να σταματήσουν τις προκλήσεις της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία, είχε εξηγήσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Είναι σημαντικό να λάβουμε νέα μέτρα για να δώσουμε στη Ρωσία να καταλάβει πως οι πράξεις αποσταθεροποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαλαισία.

Συνεχίζεται η ένταση

Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν χθες τα γραφεία ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται έξω από το κτίριο.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι τέσσερις αυτονομιστές φορώντας μάσκες και κρατώντας ρόπαλα και ασπίδες στέκονταν στην είσοδο του κτιρίου κι έλεγχαν την πρόσβαση, ενώ πολλοί άλλοι αυτονομιστές με στολές παραλλαγής διακρίνονταν στο εσωτερικό του.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους οκτώ Ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από την Παρασκευή στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, "απελευθερώθηκε" σήμερα, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τους συναδέλφους του, δήλωσε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον παρατηρητή να βγαίνει από το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Σλαβιάνσκ συνοδευόμενο από τρεις άοπλους άνδρες, να μπαίνει σ' ένα λευκό τζιπ του ΟΑΣΕ και να αναχωρεί.

Πρόκειται για τον Σουηδό παρατηρητή, ο οποίος πάσχει από ήπιας μορφής διαβήτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Στέλα Χορόσεβα. "Απελευθερώθηκε", είπε η εκπρόσωπος του αυτονομιστή δημάρχου του Σλαβιάνσκ. "Όσον αφορά τους άλλους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται", πρόσθεσε. Ερωτηθείσα αν είναι ο μόνος από τους παρατηρητές που απελευθερώνεται σήμερα, η εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.

Δώδεκα άνθρωποι, από τους οποίους οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί, κρατούνται από την Παρασκευή από τους αυτονομιστές. Όπως δήλωσε σήμερα ο αυτονομιστής ηγέτης της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ στους δημοσιογράφους, οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται από την Παρασκευή από φιλορώσους αντάρτες στο Σλαβιάνσκ είναι "αιχμάλωτοι πολέμου". Ο Πονομαριόφ ανακοίνωσε παράλληλα και τη "σύλληψη" από τους αντάρτες τριών Ουκρανών αξιωματικών, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι αυτονομιστές, ένας Γερμανός παρατηρητής που μετέχει στην αποστολή, ο συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν τον άγγιξαν και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση.

"Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των παρατηρητών.

Ελεύθερος ένας παρατηρητής του ΟΑΣΕ

Ένας από τους οκτώ ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από την Παρασκευή στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, "απελευθερώθηκε" σήμερα, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τους συναδέλφους του, δήλωσε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον παρατηρητή να βγαίνει από το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Σλαβιάνσκ συνοδευόμενος από τρεις άοπλους άνδρες, να μπαίνει σ' ένα λευκό τζιπ του ΟΑΣΕ και να αναχωρεί.
Πρόκειται για τον σουηδό παρατηρητή, ο οποίος πάσχει από ήπια μορφή διαβήτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Στέλα Χορόσεβα. "Απελευθερώθηκε", είπε η εκπρόσωπος του αυτονομιστή δημάρχου του Σλαβιάνσκ. "Όσον αφορά τους άλλους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται", πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν είναι ο μόνος από τους παρατηρητές που απελευθερώνεται σήμερα, η εκπρόσωπος απάντησε, "ναι".

Δώδεκα άνθρωποι, από τους οποίους οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί, κρατούνται από την Παρασκευή από τους αυτονομιστές, οι οποίοι τους χαρακτήρισαν σήμερα αιχμαλώτους πολέμου και θέλουν να τους ανταλλάξουν με πρόσωπα που κρατούν οι ουκρανικές αρχές.

Απτόητη η Μόσχα

Ο ουκρανικός στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής, τόνισε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

"Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δώσει καμία τέτοια (ειρηνευτική) εντολή στους Ρώσους. Όλοι έχουμε ήδη κουραστεί με τα παιχνίδια της Ρωσίας με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αν έρθουν, θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί: θα πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις".

Από την Ιταλία όπου βρέθηκε σήμερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα υπενθυμίζει διαρκώς το «δικαίωμα» που έχει να προστατέψει τους πολίτες της. Τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα κρατούν σε εγρήγορση τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας.

Οι νέες κυρώσεις με τις οποίες απειλούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι δυτικές δυνάμεις δεν πτοούν τον Ρώσο πρόεδρο. Και ο ίδιος άλλωστε έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα το κόστος που έχουν για τη χώρα του. Οι χθεσινές δηλώσεις του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ και του Αρχηγού του Ρωσικού Στρατού καθιστούν σαφές ότι η Μόσχα έχει το δάκτυλο στη σκανδάλη.

«Εάν το Κίεβο δεν σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της λαϊκής διαμαρτυρίας, η Ρωσία θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη χειρότερη περίπτωση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις για να σταματήσει την αιματοχυσία». Ο Ρώσος αντιπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Βιτάλι Τσούρκιν δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, ενώ ο Ρώσος στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ είπε ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ρωσία. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται και στρατεύματα, στόχος των οποίων είναι να εκτελούν αποστολές σαμποτάζ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v