Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Νέο κύμα επιθέσεων κατά των αυτονομιστών

Ο Τ. Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα της επιβληθούν νέες κυρώσεις. Στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Μόσχα. Το Κίεβο εξαπολύει νέο κύμα "επιθέσεων" και κατηγορεί τον Πούτιν ότι θέλει να ξεκινήσει τον Γ΄ Π.Π.

Ουκρανία: Νέο κύμα επιθέσεων κατά των αυτονομιστών

Αμείωτη παραμένει η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου να εξαπολύουν νέο κύμα επιθέσεων κατά των "τρομοκρατών", όπως ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα ουκρανικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν τον στρατιωτικό αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ με στόχο να εμποδίσουν την ενίσχυση των αυτονομιστών, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σε γυμνάσια στα σύνορα.

Το Κίεβο έδωσε διορία 48 ωρών στη Μόσχα ώστε να εξηγήσει την έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τα σύνορα δίχως όμως να παραβιάσουν τη μεθόριο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Α. Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί μέσω της κατοχής της Ουκρανίας να ξεκινήσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. "Ο κόσμος δεν έχει λησμονήσει τον Β΄ Π.Π. και η Ρωσία θέλει να ξεκινήσει τον Γ΄Π.Π.", ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά ο Β. Πούτιν ανέφερε πως αν διαρραγούν οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, η πολεμική βιομηχανία της τελευταίας θα πληγεί.

Προειδοποιεί με νέες κυρώσεις ο Kέρι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, άφησε την Πέμπτη να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει η Μόσχα πορεία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία εξαντλούνται.

Στα ασυνήθιστα επικριτικά σχόλια που έκανε, ο Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα προπαγάνδας για να καλύψει, όπως είπε, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία: να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αυτή και να υπονομεύσει τις ουκρανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

«Τα περιθώρια για να αλλάξει πορεία στενεύουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μεταβάλει την πολιτική του.

Εάν η Ρωσία επιλέξει τη δίοδο της αποκλιμάκωσης, όλοι μας θα χαιρετίσουμε αυτό το βήμα. Ωστόσο, εάν η Ρωσία δεν πράξει κάτι τέτοιο, θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις προς τη χώρα», είπε. «Θα είναι ένα ακριβό λάθος».

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών που έχουν καταλάβει περίπου 12 κτίρια στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αντάρτες δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι πρόθεσης υποχώρησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε τη Ρωσία για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης και είπε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να της επιβάλει περισσότερες κυρώσεις

«Όπως επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», δήλωσε ο Κέρι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε «τη μεγάλη της ανησυχία» για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η καγκελάριος «εξέφρασε στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας τη μεγάλη της ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει ξεκάθαρα την επικύρωση της συμφωνίας της Γενεύης και ότι εργάζεται για την εφαρμογή της», σημείωσε ο Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία είναι σοβαρές, ανησυχητικές. Αυτό που συνέβη μετά τη Γενεύη είναι απόλυτα απογοητευτικό, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε καμία πρόοδο», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ένα θέμα που αναφέρθηκε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και η Μέρκελ, ο Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε τίποτε.

«Έχουν ήδη εφαρμοστεί κυρώσεις, όμως πρέπει να κοιτάξουμε τα γεγονότα. Στην περίπτωση που δεν αλλάξει τίποτε, είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι για νέες» κυρώσεις, επιζητώντας παράλληλα τη διατήρηση του διαλόγου και αναζητώντας κάθε πιθανότητα για πολιτική λύση και βοηθώντας την Ουκρανία και τους πολίτες της, σχολίασε ο ίδιος.

«Η Ρωσία πρέπει δημόσια, ξεκάθαρα να δείξει ότι υποστηρίζει πλήρως την ανακοίνωση της Γενεύης και πρέπει να ζητήσει από τις ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην Ουκρανία να συμπεριφέρονται με ειρηνικό τρόπο και να καταθέσουν τα όπλα», είπε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, αναφερόμενοι στην επιφυλακτικότητα των αρχών του Κιέβου να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης της 17ης Απριλίου».

Έκρηξη στο αεροδρόμιο του Σλαβιάνσκ

Ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο επλήγη και εξερράγη ενώ βρισκόταν σταθμευμένο στο έδαφος σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ελεγχόμενη από φιλορώσους ενόπλους πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα πυρών από έναν εκτοξευτήρα αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων», ανέφερε το υπουργείο Αμύνης της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του. Δεν υπήρξαν απώλειες, πρόσθεσε.

Ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το μεταγωγικό ελικόπτερο Mi-8 επλήγη στη δεξαμενή καυσίμων από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και είχε προσθέσει ότι ο πιλότος τραυματίστηκε.

Επτά τραυματίες από έκρηξη στην Οδησσό

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε σημείο ελέγχου που είχαν εγκαταστήσει οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Οι κάτοικοι έχουν εγκαταστήσει αρκετά σημεία ελέγχου κοντά στην πόλη με στόχο να αποτρέψουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να εισέλθουν από την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.

"Επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό. (Η έκρηξη) σημειώθηκε περίπου στις 4 π.μ. σε σημείο ελέγχου που είχε εγκαταστήσει μία τοπική ομάδα αυτοάμυνας", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους διερχόμενο αυτοκίνητο πέταξε προς το σημείο ελέγχου τον εκρηκτικό μηχανισμό, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Η Υπερδνειστερία, όπου εδρεύουν Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλάσσουν αποθήκες με όπλα από τη σοβιετική εποχή, και μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τον περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Υπερδνειστερία μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι στρεβλώνει τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας.

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα πάντα

"Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη... Δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις", δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με νέους διπλωμάτες στη Μόσχα.

"Και μας υποβάλλονται απαιτήσεις - πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να διαστρεβλώνουν τα πάντα".

Παράλληλα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία ως αιματηρό έγκλημα και δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε πόλεμο εναντίον των πολιτών της.

"Αυτοί (οι αρχές του Κιέβου) διεξάγουν πόλεμο εναντίον των δικών τους ανθρώπων. Πρόκειται για ένα αιματηρό έγκλημα και εκείνοι που ώθησαν το στρατό να κάνει αυτό θα πληρώσουν, είμαι βέβαιος, και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", είπε στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

Πέντε νεκροί στο Σλαβιάνσκ

Χθες τουλάχιστον πέντε «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας. Από την άλλη πλευρά, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Το υπουργείο εξέδωσε και ανακοίνωση ζητώντας από τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην αφήνουν τα παιδιά τους να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς επιτήρηση.

Σε άλλο σημείο της πόλης, σύμφωνα με το Reuters, πέντε τεθωρακισμένα πήραν τον έλεγχο ενός σημείου ελέγχου στο βόρειο τμήμα της, το οποίο είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει άνδρες που το φρουρούσαν.

Σύμφωνα με το Κίεβο, Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη καταλάβει και έχουν καταστρέψει τρία σημεία ελέγχου που είχαν στήσει οι αυτονομιστές.

Παράλληλα το Κίεβο ανακοίνωσε επίσης πως οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν το δημαρχείο στη Μαριούπολη, σε μια επιχείρηση που δεν είχε θύματα.

Οι εξελίξεις πυροδότησαν νέα αντίδραση του προέδρου Πούτιν που χαρακτήρισε έγκλημα τη χρήση στρατού κατά πολιτών και δήλωσε πως για το Κίεβο θα υπάρξουν συνέπειες. «Είναι μια τιμωρητική επιχείρηση και θα υπάρξουν συνέπειες για όσους παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Θα επηρεάσουν και τις διακρατικές σχέσεις», τόνισε.

Στρατιωτικές ασκήσεις από τη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα την Πέμπτη ως απάντηση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

"Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών και τραυματιών" ανέφερε ο κ. Σόιγκου. "Οι προγραμματισμένες ασκήσεις από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν βοηθούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία" πρόσθεσε.
"Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε αυτή την εξέλιξη" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v