Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P υποβαθμίζει τη Ρωσία σε «ΒΒΒ-»

Η Standard & Poor's αναθεώρησε πτωτικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της ρωσικής οικονομίας μόλις μία βαθμίδα πάνω από το junk.

Η S&P υποβαθμίζει τη Ρωσία σε «ΒΒΒ-»

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας προχώρησε η Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της ρωσικής οικονομίας αναθεωρήθηκε πτωτικά στο «ΒΒΒ-» με αρνητικό outlook, από «ΒΒΒ». Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας βρίσκεται πλέον μόλις μία βαθμίδα πάνω από το junk.

«Η τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον σημαντικές εκροές εγχώριων και ξένων κεφαλαίων από τη ρωσική οικονομία υπονομεύοντας έτσι περαιτέρω τις ήδη αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρει η S&P στην σχετική ανακοίνωση.

Η Moody’s Investors Service έχει θέσει από τις 28 Μαρτίου τη Ρωσία υπό αναθεώρηση με πιθανή υποβάθμιση ενώ η Fitch Ratings έχει υποβαθμίσει το outlook σε αρνητικό.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014, οι κεφαλαιακές εκροές από τη Ρωσία άγγιξαν τα 50,6 δισ. δολ, ενώ συνολικά το 2013 είχαν διαμορφωθεί στα 63 δις. δολ. Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε το 2013 κατά 1,3%, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2009.

«Εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,3% την περίοδο 2014-2017, ρυθμός πολύ χαμηλότερος από το επίπεδο καθώς κρίσης, καθώς την περίοδο 2004-2007, η Ρωσία είχε μέση ανάπτυξη της τάξεως του 8%» αναφέρει η Standard & Poor’s.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Alexei Ulyukayev δήλωσε πάντως, πως η υποβάθμιση δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές γιατί οι επενδυτές την είχαν προεξοφλήσει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v