Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή αναβάθμιση της Κύπρου από S&P και Fitch

Η Fitch Ratings αναβάθμισε σε σταθερή από αρνητική την προοπτική (outlook) για την Κύπρο με αξιολόγηση στο "Β-". Η S&P αξιολογεί πλέον την Κύπρο σε "Β" από "Β-" και θέτει θετικό outlook. Τι βλέπουν οι δύο οίκοι για την Κύπρο και ποιες ήταν οι θετικές εκπλήξεις.

Διπλή αναβάθμιση της Κύπρου από S&P και Fitch

Δύο οίκοι αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου. Fitch Ratings και Standard & Poor's κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις και τονίζουν πως η Λευκωσία έχει ξεπεράσει τους στόχους. 

Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's αναθεώρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο "Β" από "Β-" με θετικό outook. Στην σχετική ανακοίνωση, ο οίκος αναφέρει πως η Κύπρος καταγράφει καλύτερη πορεία σε οικονομία και προϋπολογισμό από ότι αναμενόταν. "Το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε τονπροηγούμενο χρόνο λιγότερο από ότι υπολογίζαμε και νοίζουμε ότι η Κύπρος θα επαναλάβει φέτος την ίδια πορεία ξεπερνώντας και πάλι τους δημοσιονομικούς στόχους" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του οίκου.

Η Fitch Ratings από την πλευρά της, ανακοίνωσε αναβάθμιση της προοπτικής της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο συνάλλαγμα από αρνητική σε σταθερή. Επιβεβαίωσε παράλληλα την αξιολόγηση χρηματοοικονομικής ευρωστίας στο «Β-», ενώ αναβάθμισε επίσης το μακροπρόθεσμο rating σε εγχώριο νόμισμα στο «Β-» από «CCC».

Oπως αναφέρει ο διεθνής οίκος η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σημειώνει πρόοδο, δεδομένο που υποστηρίζει την πολιτική συνοχή και την αξιοπιστία. Οι μισθοί και οι τιμές προσαρμόζονται προς τα κάτω, σε αντίθεση με τα προηγούμενα «επεισόδια» της ύφεσης. Εξαιτίας των περικοπών των δαπανών στο δημόσιο τομέα, η αμοιβή ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 6% ετησίως το 2013. Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα η δαπάνη υποχώρησε 5,3%. Παράλληλα η Fitch αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ φέτος και 4,6% το 2015, από 7,5% και 6,9% αντίστοιχα προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v