ΕΕ: Εξετάζει κυρώσεις σε τράπεζες της Κριμαίας

Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει πρόταση για την επιβολή μέτρων κατά των τραπεζών της Κριμαίας. Εξετάζεται ο περιορισμός κινήσεων κεφαλαίου με την ΕΕ και η απαγόρευση συναλλαγών με Ευρωπαίος πολίτες.

ΕΕ: Εξετάζει κυρώσεις σε τράπεζες της Κριμαίας

H Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τις τράπεζες στην Κριμαία, ως απάντηση στην προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters. 

Oι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν καταδικάσει την προσάρτηση ως παράνομη και έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να προτείνει οικονομικούς, εμπορικούς και χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς στην Κριμαία. Οι περιορισμοί αυτοί δεν σχετίζονται με τις κυρώσεις που εξετάζονται κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που δεν βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. 

Το έγγραφο παραθέτει ορισμένες από τις πρακτικές δυσκολίες για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κριμαίας, ειδικά από την στιγμή που είναι de facto μέρος της Ρωσίας. 

"Πρέπει να βρεθούν λύσεις που στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεν αναγνωρίζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ευρώπης στην περιοχή και δεν τιμωρούν τον λαό της Κριμαίας" αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο που έχει ετοιμάσει για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο ένας τρόπος για να τιμωρηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνεργάστηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας είναι ο περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίου με την Ε.Ε. και η απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών με Ευρωπαίους πολίτες.

"Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την απαγόρευση επενδύσεων από επιχειρήσεις της Κριμαίας στην Ε.Ε." επισημαίνεται στο έγγραφο. 

Σημειώνεται πως με βάση στοιχεία της Κομισιόν από τα 1.000 τραπεζικά καταστήματα στην Κριμαία, τα 60 ανήκουν σε τράπεζες της Ε.Ε. H Raiffeisen διέκοψε τις δραστηριότητες της στην Κριμαία τον Απρίλιο και η Unicredit θέλει να μεταφέρει τα καταστήματα της στην Κριμαία στη ρωσική θυγατρική της. 

"Οι ρωσικές τράπεζες αναλαμβάνουν σταδιακά τον έλεγχο στην Κριμαία, αλλά οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες είναι διστακτικές να το κάνουν γιατί φοβούνται ότι θα υποστούν κυρώσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ" επισημαίνεται στο έγγραφο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v