Bloomberg: Νίκη τραπεζών στους κανόνες για παράγωγα

Ένα πιο χαλαρό πλαίσιο κανονισμών για την αγορά παραγώγων ενέκρινε η Επιτροπή της Βασιλείας, μετά από ενστάσεις τραπεζικών οργανισμών.

Bloomberg: Νίκη τραπεζών στους κανόνες για παράγωγα

Oι παγκόσμιες αρχές υποχώρησαν από το αρχικό σχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς παραγώγων, ύστερα από τις προειδοποιήσεις τραπεζών για κινδύνους αποσταθεροποίησης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το τελικό πλαίσιο κανονισμών που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Επιτροπή της Βασιλείας αναγκάζει τους πωλητές swaps να έχουν μικρότερα «μαξιλάρια» ως προστασία σε ενδεχόμενη χρεοκοπία, σε σχέση με την πρόταση που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά. Το νέο πλαίσιο εφαρμόζει ένα ελάχιστο συντελεστή στάθμισης κινδύνου 20% για τα χρήματα που κατατίθενται στους οίκους εκκαθάρισης, έναντι 1.250% στην αρχική πρόταση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τριών τραπεζών που επικαλείται το Bloomberg, η αρχική πρόταση απειλούσε να εκτινάξει το κόστος κατά 92 φορές. Ο κίνδυνος από τον αρχικό κανονισμό ήταν πως το υψηλότερο κόστος μπορεί να οδηγούσε τους παράγοντες της αγοράς να παρακάμψουν παρά να εκμεταλλευτούν την παρουσία των οίκων εκκαθάρισης.

"Έβαλαν ανθρώπους να ξοδέψουν ένα χρόνια για να το σκεφτούν και άλλαξαν την πρόταση. Οι τράπεζες πρέπει να είναι πολύ χαρούμενες" ανέφερε ο Chris Cononico στο Bloomberg, πρόεδρος της ασφαλιστικής GCSA LLC.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προθεσμιακής  Αγοράς Εμπορευμάτων των ΗΠΑ, στο τέλος του 2013 οι μεγαλύτεροι brokers παραγώγων άνηκαν στις Goldman Sachs, JP Morgan, Deutsche Bank και Morgan Stanley. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v