Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Προειδοποιούν την Κίνα για γουάν

H πτώση του κινεζικού γουάν προκαλεί ανησυχίες στις ΗΠΑ για μετάβαση σε πολιτική τεχνητής υποτίμησης. Συστάσεις για στροφή σε αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση.

HΠΑ: Προειδοποιούν την Κίνα για γουάν

Η Κίνα δεν πρέπει να μεταβεί σε μια πολιτική χειραγώγησης της συναλλαγματικής της ισοτιμίας, προειδοποίησε την Τρίτη αξιωματούχος των ΗΠΑ.

"Αν η πρόσφατη πτώση του νομίσματος σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική της Κίνας μακριά από την ελεύθερη προσαρμογή και προς μια καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία, θα προκαλούσε σημαντικές ανησυχίες" δήλωσε στους FT ανώτατος αξιωματούχος του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών ενόψει της συνόδου των G20 και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται πως από τα μέσα Φεβρουαρίου το γουάν έχει υποχωρήσει πάνω από 2,5% έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.

Σύμφωνα με τους FT, τα σχόλια του αξιωματούχου εκφράζουν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον ότι η Κίνα θα μπει στον πειρασμό να απαντήσει στην επιβράδυνση της οικονομίας υποτιμώντας το νόμισμα της, με στόχο να τονώσει τις εξαγωγές. Η πολιτική αυτή θα μείωνε την παγκόσμια ζήτηση σε μια εποχή όπου εμφανίζει αδυναμίες και η ευρωζώνη, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

"Για να διασφαλίσει μια μακροχρόνια ανάπτυξη και να συμβάλλει περισσότερο στην παγκόσμια ανάπτυξη, η Κίνα χρειάζεται να μεταβεί σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και λιγότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές" επεσήμανε ο αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v