Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Χάρκoβο

Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν 70 άτομα στο Χάρκoβο. Να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες η Ουκρανία λέει η Μόσχα. Εισβολή ξένων στρατιωτών φοβάται το Κίεβο. Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ. Αμερικανικό αντιτορπιλικό πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Χάρκoβο

«Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην πόλη του Χαρκόβου έκαναν οι αρχές της Ουκρανίας και έχουν προχωρήσει στη σύλληψη περίπου 70 «αποσχιστών» για την κατάληψη του κτιρίου της τοπικής διοίκησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.

Στη σελίδα του στο Facebook έγραψε συγκεκριμένα πως «έχει ξεκινήσει αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Το κέντρο της πόλης έχει αποκλειστεί όπως και οι σταθμοί του μετρό. Μην ανησυχείτε. Όταν τελειώσουμε, θα τα ανοίξουμε πάλι».

Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το Interfax-Ukraine, ανέφερε πως υπάρχουν υποψίες ότι οι συλληφθέντες προχώρησαν σε «παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις αποσχιστικές τάσεις, την οργάνωση μαζικής αταξίας, τη βλάβη της ανθρώπινης υγείας» και την παραβίαση άλλων νόμων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του κάλεσε τις αρχές του Κιέβου να σταματήσουν να συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις που σύμφωνα με τη Μόσχα έχουν αναλάβει να εμποδίσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Ζητούμε την άμεση παύση των στρατιωτικών ετοιμασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Φιλορώσοι διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία κατέσχεσαν όπλα σε μια πόλη και κήρυξαν αποσχισμένη δημοκρατία σε μια άλλη, κινήσεις που το Κίεβο χαρακτήρισε τη Δευτέρα μέρος σχεδίου που έχει οργανώσει η Ρωσία για να αιτιολογήσει εισβολή για τον διαμελισμό της χώρας.

Το Κίεβο δήλωσε πως η κατάληψη δημόσιων κτιρίων σε τρεις πόλεις της κυρίως ρωσόφωνης βιομηχανικής καρδιάς της ανατολικής Ουκρανίας είναι επανάληψη των γεγονότων της Κριμαίας.

«Έχει τεθεί σε λειτουργία ένα αντιουκρανικό σχέδιο... στο πλαίσιο του οποίου ξένοι στρατιώτες θα διασχίσουν τα σύνορα και θα καταλάβουν το έδαφος της χώρας», δήλωσε ο Ουρκανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. «Δεν θα το επιτρέψουμε», συμπλήρωσε.

Φιλορώσοι διαδηλωτές είχαν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ το βράδυ της Κυριακής, απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσία όμοιων με αυτό που διεξήχθη στην Κριμαία.

Ο εντολοδόχος πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, δήλωσε πως η Μόσχα επιχειρεί να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας. Πρόσθεσε πως θα επιβληθούν «αντιτρομοκρατικά μέτρα» εναντίον αυτών που είχαν πάρει τα όπλα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε τηλεφωνικά στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με σοβαρή ανησυχία και όποιες περαιτέρω κινήσεις της Μόσχας για αποσταθεροποίηση της χώρας «θα επιφέρουν μεγαλύτερα κόστη στη Ρωσία».

Ο Κέρι «κάλεσε τη Ρωσία να αποκηρύξει δημοσίως τις ενέργειες των αποσχιστών, σαμποτέρ και προβοκατόρων» στην Ουκρανία, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών εντός των επόμενων δέκα ημερών μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην κινηθεί «ανοικτά ή κρυφά» στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι φιλορώσοι διαδηλωτές στην περιοχή είναι πληρωμένοι.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι ότι απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση για να επιλυθεί η κρίση. Η Ρωσία υποστηρίζει πως αυτό θα δώσει στις περιφέρεις της Ουκρανίας μεγαλύτερες εξουσίες, καθώς θεωρεί πως παραβιάζονται τα δικαιώματα των εθνοτικών Ρώσων στη χώρα.

Σε άρθρο στην Guardian, ο Λαβρόφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία αποσταθεροποιεί την Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση για «αβάσιμη αύξηση της έντασης».

Ξεχωριστά, προειδοποίησε τις αρχές του Κιέβου να μη χρησιμοποιήσουν βία κατά των φιλορώσων διαδηλωτών.

Η αστυνομία ανέφερε πως έβγαλε τους διαδηλωτές από το κτίριο στο Χάρκοβο, όμως στο Λούγκανσκ οι διαδηλωτές είχαν πάρει όπλα. Στο Ντόνετσκ, περίπου 120 φιλορώσοι ακτιβιστές που αυτοαποκαλούνται «Το Σοβιέτ της Δημοκρατίας του Λαού του Νόνετσκ» κατέλαβαν την αίθουσα του τοπικού κοινοβουλίου. Άγνωστος άνδρας διάβασε «την πράξη της διακήρυξης ενός ανεξάρτητου κράτους, τη Δημοκρατία του Λαού του Ντόνετσκ» μπροστά από μια ρωσική σημαία.

«Στην περίπτωση επιθετικών ενεργειών από τις παράνομες αρχές του Κιέβου, θα απευθύνουμε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία να φέρει ειρηνευτική αποστολή», ανέφερε η διακήρυξη.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα

Εν τω μεταξύ, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναμένεται να καταπλεύσει «σε μία εβδομάδα» για να καθησυχάσει τους Ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Αναμένεται να φτάσει εκεί σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για τον τύπο του εν λόγω πλοίου για λόγους «ασφάλειας της επιχείρησης».

«Στόχος (της αποστολής) είναι πάνω απ' όλα να καθησυχάσουμε τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Ουόρεν.

Μόλις φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα το πλοίο θα πραγματοποιήσει ναυτικούς ελιγμούς και είναι προγραμματισμένο να ελλιμενιστεί σε πολλά λιμάνια της περιοχής, όχι όμως σε ουκρανικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ διευκρίνισε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πρόκειται για το αντιτορπιλικό USS Donald Cook.

Το USS Donald Cook, που είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, αναπτύχθηκε πριν από δύο μήνες στην ισπανική βάση Ρότα στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v