DB: Νέο "χτύπημα" από την EBA

Αναλυτές εκτιμούν πως η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια 2,2 δισ. ευρώ για να προσαρμοστεί στο νέο αυστηρό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

DB: Νέο χτύπημα από την EBA

Η Deutsche Bank ίσως πρέπει να βάλει στην άκρη δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των κεφαλαίων της, με βάση νέα πρόταση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, αναλυτές εκτιμούν πως η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια 2,2 δισ. ευρώ για να προσαρμοστεί στο νέο αυστηρό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA). 

Η πρόταση, η οποία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, επιβάλλει αυστηρά κριτήρια για το πως οι τράπεζες αξιολογούν διάφορα στοιχεία ενεργητικού στα βιβλία τους και τις αναγκάζει να δημιουργήσουν επιπρόσθετα κεφαλαιακά μαξιλάρια για την απορρόφηση απροσδόκητων ζημιών. 

Οι τράπεζες για παράδειγμα, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν συντηρητικές εκτιμήσεις, να επιβεβαιώνουν τιμές από ανεξάρτητους εκτιμητές και να λαμβάνουν υπόψη επιπρόσθετα κόστη όταν καταγράφουν την αξία των στοιχείων ενεργητικού τους. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν έχουν αναγκάσει τις τράπεζες τους να εφαρμόσουν τέτοιους κεφαλαιακούς κανονισμούς. H Bρετανία αντίθετα τους επέβαλλε νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες. Το κόστος των κανονισμών για την Barclays ανήλθε στις 2,1 δισ. λίρες

Αναλυτές εκτιμούν πως η Deutsche Bank μπορεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό μέσω της μείωσης των μερισμάτων, την περικοπή κόστους και την εξυγίανση του ισολογισμού. 

Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια η γερμανική τράπεζα έχει πληρώσει 5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσει δικαστικά και άλλες διεκδικήσεις..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v