Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mersch: Η ΕΚΤ θα έχει έτοιμο το QE σε περίπτωση ανάγκης

O Υves Mersch σημείωσε πως οι αγορές δεν πρέπει να αναμένουν την άμεση ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για νέα μείωση επιτοκίων.

Mersch: Η ΕΚΤ θα έχει έτοιμο το QE σε περίπτωση ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταστρώνει σχέδια για ένα πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού εφόσον κριθεί απαραίτητο, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας Yves Mersch, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι αυτό το σημείο. 

«Oι κίνδυνοι πληθωρισμού και αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πάνω κάτω εξισορροπημένοι, κάτι που σημαίνει πως δεν βλέπουμε έναν άμεσο κίνδυνο αποπληθωρισμού. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» δήλωσε ο Yves Mersch σε συνέδριο που οργάνωσε η Clearstream.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα QE. Η κεντρική τράπεζα κράτησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως στο Δ.Σ. υπήρξε ομοφωνία ότι μπορεί να χρειαστούν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός για παρατεταμένο διάστημα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Mersch σημείωσε πως οι αγορές δεν πρέπει να αναμένουν την άμεση ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για νέα μείωση επιτοκίων. 

«Από την θεωρητική συμφωνία ως την εφαρμογή των διαδικασιών υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα» πρόσθεσε ο κ. Mersch. «To Διοικητικό Συμβούλιο ανέφερε πως υπάρχουν και τα μη συμβατικά μέτρα, που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο ακόμα όσον αφορά τα συμβατικά μέτρα» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v