Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lafarge και Holcim ενώνουν δυνάμεις

Αλλάζουν τα δεδομένα για το διεθνή κλάδο τσιμέντου. Στην εξαγορά της Lafarge προχωρά η ελβετική Holcim. Οι όροι της συμφωνίας και τα εμπόδια που αναμένεται να προβάλουν οι αντιμονοπωλιακές αρχές.

Lafarge και Holcim ενώνουν δυνάμεις

Οι δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες στον κόσμο, η γαλλική Lafarge και η ελβετική Holcim ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας έναν όμιλο με κεφαλαιοποίηση περίπου 55 δισ. δολ., όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση συγχώνευσης/εξαγοράς στον κλάδο που δημιουργεί έναν κολοσσό με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 40 δισ. δολ.. Σύμφωνα με το Reuters, τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών ενέκριναν τους όρους της συμφωνίας την Κυριακή και η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα Δευτέρα.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό 4ετίας καθώς ήταν γνωστό ότι είχαν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι με την κίνηση αυτή θα μειωθεί και σημαντικά το κόστος λειτουργίας, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο βάρος χρέους και των δύο επιχειρήσεων. Ο κλάδος άλλωστε, αντιμετωπίζει από το 2008 το διπλό πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας και της σημαντικής μείωσης που καταγράφεται στη ζήτηση.

Βάσει των όρων της συμφωνίας που αποκαλύπτει η Le Figaro, η Holcim θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για τη Lafarge. Η νέα εταιρία θα έχει έδρα στην Ελβετία, αλλά κεντρικά γραφεία τόσο στην Ελβετία όσο και στη Γαλλία.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πάντως, ότι θα υπάρξει εξονυχιστική μελέτη της συμφωνίας από τις αντιμονοπωλιακές αρχές. Και οι δύο εταιρείες έχουν σημαντική παρουσία σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σερβία. Προβλήματα ενδέχεται επίσης να υπάρξουν στον Καναδά και τη Βραζιλία όπου ο νέος όμιλος θα έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. «Οι ρυθμιστικές αρχές πιθανώς να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διάθεση ορισμένων εργοστασίων τσιμέντου και εγκαταστάσεων διανομής προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους» σχολιάζει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v