Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση 0,2% στις τιμές παραγωγού ευρωζώνης

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραγωγού που αποδεικνύονται χειρότερα των εκτιμήσεων. Μείωση τιμών παραγωγού κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια βάση.

Μείωση 0,2% στις τιμές παραγωγού ευρωζώνης

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται η μείωση των τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο που αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας και εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει της αυριανής συνόδου. 

Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο κατά 0,2%. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reutes - προέβλεπαν μείωση κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός παραγωγού διαμορφώνεται στο -1,7%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν -1,6%. 

Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πλέον πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά και τη νέα αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,5% που ανακοινώθηκε χθες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα προχωρήσει σήμερα σε κάποια κίνηση. Άλλοι όμως, υπενθυμίζουν πως και η μείωση των επιτοκίων το Νοέμβριο στο 0,25% ήταν αιφνιδιαστική κίνηση εκ  μέρους του προέδρου της ΕΚΤ. Οι πιέσεις που ασκούνται πάντως – ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είναι πλέον έντονες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v