Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Lufthansa

Νέος γύρος ταλαιπωριών για τους ταξιδιώτες της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας. Η τριήμερη απεργία θα καθηλώσει 3.800 πτήσεις. Τα αιτήματα των πιλότων, οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η δέσμευση να μην γίνει απεργία το Πάσχα.

Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Lufthansa

Για τρεις ημέρες καθηλώνονται από σήμερα τα αεροσκάφη της Lufthansa, στη μεγαλύτερη απεργία της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας.

Λόγω της απεργίας που προκήρυξαν οι περίπου 5.400 πιλότοι της από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, η Lufthansa ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 3.800 πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εταιρία, η απεργία επηρεάζει τις μετακινήσεις περίπου 425.000 επιβατών στους οποίους δίνεται η δυνατότητα αλλαγής του εισιτηρίου. Η Lufthansa υπολογίζει το κόστος της τριήμερης απεργίας σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

Η εταιρεία προκειμένου να αποφευχθεί το χάος στα αεροδρόμια της Γερμανίας έστειλε 100.000 emails σε ταξιδιώτες. Για όσους δεν έλαβαν το email η εταιρεία έχει ήδη προετοιμάσει υποδομές για τη σίτιση και την ξεκούραση των επιβατών, έως ότου λήξει η απεργία των πιλότων. Παράλληλα, η Lufthansa κάνει προσπάθειες να πετάξουν οι επιβάτες της με πτήσεις άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Αφορμή των κινητοποιήσεων είναι η απόφαση της Lufthansa να καταργήσει μονομερώς τις μεταβατικές συντάξεις, οι οποίες δίνουν στους πιλότους τη δυνατότητα της πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 55. Επιπλέον ανοιχτό παραμένει και το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων, με το συνδικάτο των πιλότων Cockpit να ζητά αυξήσεις ύψους περίπου 10%. Το ύψος των συνολικών διεκδικήσεων των πιλότων υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Γιεργκ Χάντβεργκ πάντως, επανέλαβε σήμερα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω των διακοπών του Πάσχα που σε πολλά γερμανικά κρατίδια ξεκινούν στις 14 Απριλίου και διαρκούν δύο εβδομάδες. Μετέπειτα όμως, και σε περίπτωση που η Lufthansa τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, οι πιλότοι ενδέχεται να «συνεχίσουν τις πιέσεις», όπως είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v