Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 53 ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στην ευρωζώνη

Σε περιοχή επέκτασης δραστηριοτήτων παραμένει ο ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης. Άγγιξε το 53 από 53,2 τον προηγούμενο μήνα. Εντυπωσιακή ανάκαμψη στη Γαλλία.

Στο 53 ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στην ευρωζώνη

Μικρή επιβράδυνση καταγράφεται στον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης. Οι αναλυτές της Markit διαπιστώνουν αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής σχεδόν σε όλες τις χώρες, αλλά παράλληλα καταγράφουν μείωση των τιμών καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους. 

"Τα στοιχεία δείχνουν μία εικόνα ευρείας ανάκαμψης στον κλάδο μεταποίησης  με αύξηση της παραγωγής σε όλες τις χώρες για δεύτερο συνεχή μήνα" δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 53 (σύμφωνα και με την αρχική εκτίμηση) από 53,2 το Φεβρουάριο. Ο ΡΜΙ παραμένει πάνω από το 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. 

Ο υποδείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στο 55,6 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 55,4) από 55,3 τον προηγούμενο μήνα. Ο υποδέικτης τιμών όμως, υποχώρησε στο 49,3 από 55,3 τον Φεβρουάριο.

Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη που καταγράφεται στη Γαλλία με τον ΡΜΙ να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Συγκεκριμένα, ο γαλλικός ΡΜΙ μεταποίησης άγγιξε το 52,1 το Μάρτιο (έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 51,9%) από 49,7 τον προηγούμενο μήνα. "Ο γαλλικός κλάδος μεταποίησης κατέγραψε βελτιωμένη απόδοση το Μάρτιο με ισχυρή ανάπτυξη των νέων παραγγελιών" αναφέρει ο Μαρκ Κένεντι της Markit. Το ΡΜΙ της Ιταλίας ενισχύθηκε σε υψηλό δύο μηνών και της Ισπανίας σε υψηλό 47 μηνών. 

Σημαντική ωστόσο, είναι η επιβράδυνση που καταγράφεται στον γερμανικό κλάδο μεταποίησης. Ο γερμανικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 53,7 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 53,8) από 54,8 τον προηγούμενο μήνα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v