Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Αλλαγή εικόνας στον κλάδο μεταποίησης

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας για τις δραστηριότητες στον κινεζικό κλάδο μεταποίησης. Ένδειξη σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας ή προσωρινή ανάπαυλα στην επιβράδυνση; Τα σενάρια για νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων.

Κίνα: Αλλαγή εικόνας στον κλάδο μεταποίησης

Ενδείξεις σταθεροποίησης δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης μετά από 4 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο επίσημος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ να ενισχύεται στο 50,3 από 50,2 το Φεβρουάριο. Ένδειξη άνω του 50 αντιστοιχεί σε επέκταση δραστηριοτήτων. «Είναι η πρώτη φορά από το Νοέμβριο που ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύεται, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο μεταποιητικός κλάδος της χώρας είναι σταθερός συνολικά με τάση σε θετική κατεύθυνση» αναφέρει η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας.  

Επισημαίνεται πάντως, πως τα επίσημα στοιχεία της Κίνας έρχονται σε αντίθεση με το δείκτη ΡΜΙ που συντάσσει η HSBC για την κινεζική οικονομία. Ο δείκτης της HSBC μειώθηκε το Μάρτιο στο 48, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011 και αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων για την κινεζική μεταποίηση. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ είναι ευρύτερος και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις εκ των οποίων και περισσότεροι κρατικοί όμιλοι, από ότι ο δείκτης της HSBC.

«Ακόμη και με την σταθεροποίηση του ΡΜΙ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέο πακέτο μέτρων για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη» σχολιάζουν οι FinancialTimes.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v