Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία εναντίον 8 τραπεζών για καρτέλ συναλλάγματος

Νέα τροπή στο σκάνδαλο χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος. Οι ελβετικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά 8 τραπεζών και για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων. Κύμα προστίμων φοβούνται ανώτατα στελέχη.

Ελβετία εναντίον 8 τραπεζών για καρτέλ συναλλάγματος

Επίσημη έρευνα εναντίον 8 τραπεζών ξεκίνησαν οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας δηλώνοντας ότι έχουν «ενδείξεις» για συνεργασία με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Η ελβετική Wettbewerbskommission είναι η πρώτη ρυθμιστική αρχή που -πέρα από το ποινικό μέρος- αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία στη συγκεκριμένη υπόθεση και για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

«Τα ανώτερα στελέχη και οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις μίας υπόθεσης antitrust καθώς μπορεί να συνεπάγεται πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» σχολιάζουν οι Financial Times.

Πρόκειται για τις Barclays, UBS Credit Suisse, Julius Baer, Zürcher Kantonalban, JPMorgan, Citigroup και Royal Bank of Scotland, ενώ η σχετική ανακοίνωση των ελβετικών αρχών κάνει λόγο για συνεργασία στη χειραγώγηση «σημαντικών» συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι τράπεζες προχώρησαν σε συμφωνίες που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες ώστε να χειραγωγήσουν τις τιμές στην αγορά συναλλάγματος» αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Στις πιθανές ενέργειες περιλαμβάνονται οι ακόλουθες: ανταλλαγή εμπιστευτικών στοιχείων, γενικός συντονισμός των συναλλαγών με άλλους συμμετέχοντες της αγοράς σε προκαθορισμένα επίπεδα τιμών, συντονισμένες δράσεις για να επηρεαστούν τα WM/Reuters fix όπως επίσης και συντονισμός της πώλησης και αγοράς συναλλάγματος σε σχέση με συγκεκριμένα τρίτα μέρη».

Η πρώτη αντίδραση έγινε από την Credit Suisse η οποία δήλωσε έκπληκτη από τις εξελίξεις προσθέτοντας: «Το δελτίο Τύπου περιλαμβάνει εσφαλμένες αναφορές στην Credit Suisse και αυτές οι κατηγορίες είναι ανάρμοστες και επιζήμιες για τη φήμη μας».

Ήδη περισσότερες από 10 εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σε περίπου 11 τράπεζες με την κατηγορία της χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος. Αρκετές προχωρούν στον δικό τους εσωτερικό έλεγχο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 30 traders συναλλάγματος να έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v