ΕΕ: Συνεργασία με ΗΠΑ για ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας

Oι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Δέσμευση για συνεργασία στις προσπάθειες διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.

ΕΕ: Συνεργασία με ΗΠΑ για ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και εργάζεται με τις ΗΠΑ για το στόχο αυτό, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη οι ηγέτες της Ε.Ε και των ΗΠΑ.

"Η κατάσταση στην Κριμαία αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και εξετάζουμε κοινές προσπάθειες για να επιτύχουμε το στόχο αυτό" αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία, δημιουργώντας εξάρτηση από το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom. 

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου που μπορούν να πουλήσουν στην Ευρώπη. 

"Καλωσορίζουμε την προοπτική εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο μέλλον, καθώς επιπρόσθετες προμήθειες θα ωφελήσουν την Ευρώπη και άλλους στρατηγικούς εταίρους" σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v