Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυγή καταθετών από κινεζικές τράπεζες

Σκηνές πανικού περιγράφουν μάρτυρες στην πόλη Γιαντσένγκ. Η φήμη που ξεκίνησε το bank run και οι ανησυχίες για πτωχεύσεις και στον τραπεζικό κλάδο. Πώς άλλαξαν τα δεδομένα από την πτώχευση της Solar Chaori και τα προβλήματα για τις κινεζικές τράπεζες.

Φυγή καταθετών από κινεζικές τράπεζες

Ουρές έξω από τις τράπεζες σχημάτισαν οι πολίτες στην ανατολική πόλη Γιαντσενγκ, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες είχαν στοίβες μετρητών σε εμφανές σημείο προκειμένου να καθησυχάσουν τους τρομαγμένους καταθέτες. Αφορμή ήταν η φήμη που κυριάρχησε το πρωί της Δευτέρας για ένα υποκατάστημα της τοπικής τράπεζας Sheyang Bank, η οποία φέρεται να αρνήθηκε να προχωρήσει σε ανάληψη 200.000 γουάν.

Η ίδια η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τη φήμη. Αυτόπτες μάρτυρες αποτυπώνουν εικόνες πανικού. Πελάτες της τράπεζας που αφού έμειναν ώρες στις ουρές, έφευγαν με τα μετρητά κρυμμένα σε καλάθια, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα έφταναν συνεχώς στην τράπεζα για να αναπληρώσουν τα ταμεία. Υπάλληλοι της τράπεζας δήλωσαν στο Reuters ότι τις τελευταίες δύο ημέρες ορισμένα υποκαταστήματα δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο. Αστυνομικοί και άνδρες ασφαλείας περιπολούσαν έξω από τα υποκαταστήματα της τράπεζας, ενώ ηλεκτρονικοί πίνακες διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Παρά τις συνεχείς καθησυχαστικές δηλώσεις από τοπικούς αξιωματούχους, η μαζική φυγή των καταθετών «χτύπησε» μία ακόμη τράπεζα, την Rural Commercial Bank of Huanghai.

Πρόκειται για μικρές τράπεζες, συγκριτικά με το μέγεθος του κινεζικού χρηματοπιστωτικού κλάδου και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός που αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή. Η είδηση όμως, κατέκλυσε τον κινεζικό Τύπο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πτωχεύσεις και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με την αλλαγή γραμμής του Πεκίνου.

Η πρώτη εταιρική χρεοκοπία στην Κίνα, της Solar Chaori που δεν ανταποκρίθηκε σε πληρωμή ομολόγου, αλλάζει τα δεδομένα για δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η κυβέρνηση της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει την πρακτική της στήριξης των επιχειρήσεων, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Ακόμη και η Standard & Poor’s εκτιμά πως οι χρεοκοπίες στην Κίνα «θα αυξηθούν» υποστηρίζοντας ωστόσο πως «θα είναι ελεγχόμενες».

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί ο κλάδος των ναυτιλιακών, των μεταλλευτικών, των εταιριών λογισμικού και του real estate ενώ έντονες ανησυχίες υπάρχουν πλέον και για τις τράπεζες. Οι κινεζικές τράπεζες αφενός έχουν μεγάλη έκθεση στο real estate όπου καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση τιμών, αφετέρου δέχονταν χαλκό και σιδηρομετάλλευμα ως collateral ενώ οι τιμές των μετάλλων υποχωρούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v