Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βήμα του Facebook στην εικονική πραγματικότητα

Κίνηση έκπληξη για την αγορά. Το Facebook επενδύει $2 δισ. σε μία εταιρεία που ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο και κατασκευάζει εξαρτήματα για την εικονική πραγματικότητα. Φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε και επικοινωνούμε.

Το βήμα του Facebook στην εικονική πραγματικότητα

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αιφνιδίασε άπαντες εξαγοράζοντας την Oculus VR έναντι 2 δισ. δολ. Είναι ένα απροσδόκητο βήμα του Facebook στον κόσμο του hardware, ενώ η Google επενδύσει στην κατασκευή ρομπότ αλλά και στα δικά της γυαλιά Google Glass.

Η Oculus ιδρύθηκε το 2012 από τον Palmer Luckey όταν ήταν τότε 21 ετών. Δημιουργεί εξαρτήματα που επιτρέπουν την πλοήγηση στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Έχει πουλήσει μόλις 75.000 εξαρτήματα σε εταιρίες που αναπτύσσουν λογισμικά παιχνιδιών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος του Facebook είναι να επεκτείνει κυρίως τα παιχνίδια που προσφέρει δίνοντας και μία νότα εικονικής πραγματικότητας. «Το Facebook πιστεύει πως η εικονική πραγματικότητα μπορεί να επεκταθεί πέρα από τα παιχνίδια, στην ψυχαγωγία και την εκπαίδευση» σχολιάζουν οι Financial Times.

«Η εικονική πραγματικότητα μοιάζει με επιστημονική φαντασία, η οποία όμως, έχει την τάση να γίνεται γεγονός» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Oculus, Μπρένταν Ίριμπε. Ο Mark Zuckerberg, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook δήλωσε: «Τα κινητά είναι η πλατφόρμα του σήμερα και εμείς προετοιμαζόμαστε για την πλατφόρμα του αύριο. Η Oculus έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει την πιο κοινωνική πλατφόρμα στην ιστορία και να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε, παίζουμε και επικοινωνούμε».

Η Oculus ξεκίνησε μέσω της σελίδας crowdfunding Kickstarter από την οποία άντλησε 2,4 εκατ. δολ. το Σεπτέμβριο του 2012. Τώρα εξαγοράστηκε έναντι 2 δισ. δολ. «Δεν νομίζω ότι το περίμενε αυτό κανείς» δήλωσε στους FT πηγή προσκείμενη στην εταιρία και συμπλήρωσε: «Έγινε πάρα πολύ γρήγορα».  

Είναι η δεύτερη αιφνιδιαστική κίνηση από το Facebook φέτος, αφού πρόσφατα αγόρασε την εφαρμογή για έξυπνα κινητά WhatsApp. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v